For godt nok lyder Sundhedsstyrelsens anbefalinger for fysisk aktivitet for danskere over 65 år på mindst 30 minutter om dagen, så man bliver let forpustet til forpustet - men hvor skal man overhovedet begynde?
Vejrtrækningen er et godt sted at starte, for vi bliver forpustede på forskellige tidspunkter alt efter vores kondition og styrke. Sundhedsstyrelsen anbefaler desuden, at man vælger aktiviteter, man kan se sig selv udføre regelmæssigt, da regelmæssig fysisk aktivitet spredt ud over ugen.
Der er selvfølgelig situationer, hvor det bliver en udfordring overhovedet at leve op til anbefalingerne, for eksempel hvis man har nedsat fysisk funktion, men her er det vigtigt at huske, at alt hjælper, så lidt fysisk aktivitet er bedre end ingenting - uanset hvor lang tid, det tager, hvor hårdt det er, eller hvor tit du har mulighed for det.
Styrk dine muskler
Med alderen bliver muskel- og knoglemassen samt muskelstyrken svækket.
Heldigvis er vores kroppe indrettet på den måde, at fysisk aktivitet gør både muskler og knogler stærkere, og derfor er det vigtigt at vedligeholde kroppen i takt med, at vi bliver ældre.
Du behøver imidlertid ikke løfte vægte og lignende for at styrke musklerne. Du kan bruge din egen kropsvægt, og noget så "simpelt" som at rejse sig fra sin stol ti gange i træk er en rigtig god måde at træne for eksempel muskulaturen i benene.
Balance og bevægelighed
Med årene bliver balancen og bevægelighed også udfordret, og derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen faktisk, at man laver målrettet træning for at styrke sin balance og bevægelighed mindst tre gange om ugen.
En god balance og muskelstyrke hjælper dig med at holde dig gående, hodler rollatoren fra døren, og generelt at gøre hverdagen nemmere.
Den målrettede træning kna også indgå som en del af de 30 minutters daglige fysiske aktivitet.
Du kan læse mere om Sundhedsstyrelsens anbefalinger for fysisk aktivitet for ældre lige her.