Sommervarmen udfordrer nattesøvnen - her er 5 tips til bedre søvn

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Den globale opvarmning påvirker vores hverdag – også om natten. Vejrets ekstremiteter er tiltaget i styrke, og hedebølger bliver både flere og mere intense. Temperatur er ifølge danskerne afgørende for kvaliteten af vores søvn og derfor vores generelle velvære. Fem tip kan give bedre nattesøvn i sommervarmen.

Klimaforandringer gør vejret vildere, vådere og varmere. I Danmark forventes det at temperaturen stiger fra 1 til 3,4 ℃ frem mod år 2100, og at der kommer hyppigere og mere intense varmebølger. 

Danskerne skal tilpasse hverdagen til den nye klimaforandrede virkelighed. En af følgevirkningerne er global opvarmning: og dermed varmere dage og nætter.

Den mere intense sommervarme giver ikke kun ekstra dage på stranden, men flytter også med ind i soveværelset og udfordrer Ole Lukøje og søvnkvaliteten. 

Søvnekspert Theresa Schnorbach fra Emma – the Sleep Company udtaler: ”Termoregulering, er den naturlige mekanisme, der styrer kroppens indre temperatur til at forblive på ca. 36-38℃.  Den spiller en afgørende rolle for kvaliteten og varigheden af vores søvn.  Med flere og hyppigere varmebølger får kroppens termoreguleringen ekstra travlt med at opretholde den optimale kropstemperatur, og vi bliver derfor nødt til meget konkret at tænke på, hvordan vi ved nattetide kan hjælpe termoreguleringen på vej – og bidrage til en gode nats søvn.” 

Danskerne har fokus på temperaturen i soveværelset

Og danskerne stemmer i – den gode søvn afhænger primært af temperaturen i rummet.  En tredjedel svarer i en ny undersøgelse, bestilt af Emma- the Sleep Company, at temperaturen er den vigtigste faktor for en god nats søvn.

På spørgsmålet om hvor vigtig temperaturen er for den gode nats søvn, på en skala fra 1(vigtig) til 11(ikke vigtig), mener halvdelen (51,86%) af alle adspurgte i undersøgelsen at temperaturen er vigtig og placerer deres svar i top-3. Danskerne er tydeligvis bevidste om hvad der bidrager til at sikre den gode nats søvn. Spørgsmålet er så, hvordan vi får styr på temperaturen når vi sover. 

5 tips til temperaturregulering

Vi har passeret 1. juni og det er officielt sommer i Danmark. Varmen er allerede over os. Emma – the Sleep Company har fem tips, der hjælper dig at temperaturregulere, så du kan nyde en god nats søvn selv på varme sommernætter.

  • Træk for.  Hold gardiner/persienner lukket i løbet af dagen, hvis solen står direkte på dit soveværelsesvindue

  • Åbn vinduerne om aftenen og natten, når det er køligere udenfor, og lad frisk luft komme ind.

  • Tag et køligt brusebad inden sengetid for at sænke kropstemperaturen.

  • Brug let og åndbart sengetøj og tøj, såsom bomuld eller hør for at hjælpe med at holde dig kølig om natten.

  • Vælg en temperaturregulerende spring- eller topmadras