Skal du til varmere himmelstrøg? Simple tips til at køle dig selv ned

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Magnus Møller

Sommervejret har ikke ligefrem indfundet sig i Danmark, men flere steder i udlandet er der over 40 grader!

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvis varmen trykker, både i den danske sommervarme (når den på et tidspunkt forhåbentlig kommer), men også på den eventuel ferie, så er det anbefalelsesværdigt at følge visse tips og tricks. Læs med her og se, hvad du kan gøre, hvis du ikke er en ørn til varme.

Hvor meget skal man drikke?

Generelt bør man drikke cirka to en halv til tre liter væske fordelt ud over hele dagen.

Ideelle tørstslukkere er mineralvand, afkølede urte- og frugtteer eller fortyndet frugt- og grøntsagssaft. Disse indeholder normalt tilstrækkelige mineraler til at erstatte de udskillede salte, der forlader din krop sammen med varmen og sveden. Sukkerholdige sodavand øger derimod kun tørsten, så hold dig fra dem.

Pas på med de iskolde drikke. Selvom det er kølende, så skal kroppen arbejde mere for at varme væsken op til kropstemperatur. Det er også bedst at undgå alkohol, da det udvider blodkarrene og øger belastningen på hjertet.

Hvad skal man spise?

Når det kommer til mad, er det bedst at undgå tung og fed mad og i stedet spise flere små og lette måltider med masser af frugt og grøntsager.

Hvad giver yderligere lindring?

Det anbefales at vaske hænder, nakke og ansigt med koldt vand indimellem. Hvis man desuden løfter benene i nogle minutter af gangen, aflaster man blodkarrene og forebygger hævelse af lemmerne.

Er det tilrådeligt at dyrke motion?

Ikke al fysisk aktivitet er skadelig for helbredet. Dog bør længerevarende fysisk anstrengelse undgås i middags- og eftermiddagstimerne, da varmebelastningen er størst på dette tidspunkt.

Ældre, børn og personer med kredsløbsproblemer bør undgå at dyrke sport i varmen.

Hvordan beskytter man sig mod varmen indendørs?

Udvendige persienner, rullegardiner og skodder giver den bedste skygge i rummene. Indvendige rullegardiner eller gardiner kan afskærme solstrålerne. De bør have lyse eller metalbelagte ydersider for at reflektere strålingen bedst muligt. Særligt sydvendte vinduer, der får meget sol, kan drage fordel af specielt solbeskyttende glas.

Solafskærmende film, der normalt er tonede og placeret på indersiden af vinduet, kan også være nyttige. I en undersøgelse foretaget af en tysk forbrugerorganisation, nåede temperaturen kun op på 34 grader i et loftsrum med filmbeklædte vinduer, hvor den ellers kunne have nået op på 56 grader.

Hvad hjælper dig med at falde i søvn?

Hvis varmen er slem, når du skal falde i søvn, anbefaler vi et køligt, men ikke for koldt, brusebad, inden du går i seng. Tør ikke fugten helt af, men lad den fordampe – det køler også kroppen ned.

Vi anbefaler også en let og luftig pyjamas, der er lavet af naturlige fibre. De absorberer sveden på en god måde – kroppen sveder trods alt en halv liter væske ud om natten.

Klimaanlæg og ventilatorer

Hvis varmen bliver alt for høj, så må man ty til andre og mere alvorlige metoder. Flere og flere får installeret klimaanlæg, selv i Danmark.

Det bør dog være den sidste udvej, da det belaster din strømregning og selvfølgelig også miljøet.

Selvom varmen er dejlig, så er det vigtigt, at vi lærer at leve med den.

God sommer fra Pensionist.dk!