Sådan beholder du dit kørekort hele livet

Livet som pensionist

08/8/22 | 18:18

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Du kan selv tage dine forholdsregler og sørge for at forlænge levetiden på dit kørekort.

Når en kørelærer skal forklare, hvad der skal til, for at man kan forlænge levetiden på sit kørekort, så bliver diskussionen ofte helbredsorienteret.

Når man bliver ældre bliver ens reaktionsevne, syn, hørelse osv. svækket. Det kan påvirke dig som bilist, når du skal reagere hurtigt eller lignende. Sygdom kan også påvirke dig, f.eks. hvis du har gigt, diabetes eller lignende. Det kan det rent faktisk forhindre dig i at køre sikkert.

Derfor skal man være fokuseret på følgende:
 
•         Hvilke kørefærdigheder skal man være mest opmærksom på når man bliver ældre
•         Hvilke kørefærdigheder er sværest at vedligeholde, når man bliver ældre  
•         Hvilke sæsonmæssige kørefærdigheder skal man være særlig opmærksom
•         Hvorfor skal man vælge at beholde sit kørekort fremfor at sælge bilen og tage en taxi
•         Hvornår skal man første gang rutinemæssigt have fornyet sit kørekort
•         Har man brug for rutinetimer selv om man får fornyet sit kørekort
•         Hvorfor skal man vælge at få ”genopfrisknings”/rutine-køretimer?

Det er bilisten selv, der skal tjekke op på, hvor ofte der kommer nye regler og love i løbet af et liv med kørekort. Det kan man se i dagspressen og i nyhederne generelt.

Når man én gang har fået kørekort, er det helt op til en selv, hvornår man synes, man ikke længere er i stand til at køre bil.
Der er ikke nogen regel for, hvor længe man ikke skal have kørt bil. Det er op til én selv, om man føler sig sikker i trafikken.
 
Ved vinter skal man være opmærksom på, at det kan være glat og snevejr. Om efteråret regner det, hvilket kan føre til jordskred, mudder og blade på vejene. Sommer og forår skal man også være lige så opmærksom på vejens forløb. Man skal være helt sikker på at få skiftet til henholdsvis vinter- og sommerdæk.
 
Nogle mennesker har svært ved at give slip på den frihed, det er at have egen bil. Så er man pludselig "tvunget" til at andre skal køre en, og føler sig derfor til besvær.
 
Når man er 70 år skal man op til lægen med henblik på at få fornyet kørekort.
 
Nogle mennesker har brug for flere rutinekørselstimer, selvom de består. Det er igen, hvad man føler, og lægens vurdering af dit syn, hørelse og reaktionsevne.
 
Man kan blive bedt om at tage en ny køreprøve, for at kunne beholde kortet. Det skal man fordi, der er kommet nye regler. Alle kan måske heller ikke huske alle færdselsreglerne. Det kan være en god møde at føle sig sikker i trafikken igen, for der er kommet mange flersporede veje, cykelstier osv.