Sådan undgår du konflikter i julen - 5 gode råd

Kilde: Shutterstock
Kilde: Shutterstock

Skrevet af Mathias Højgaard-Rasmussen

Vi kender alle til julestressen der kan ramme i december, her er nogle gode råd til at aflaste.

Julefrokost, juleafslutning på arbejdet, familie samkomster, julegaver og ikke mindst flæskestegen og anden! Vi har alle sammen meget om ørerne i den hektiske juletid. Der er mange traditioner der skal veligeholdes, og nye kommer til hvert år. Her er 5 råd til hvordan du får en rolig jul og undgår for meget drama og stress. 


1. Sænk dit forventningsniveau. 

Vi har allesammen bagagen fyldt med forventninger og traditioner i denne tid, men med en tomult verden omkring os må man sande og vide med sig selv at det umuligt er alle planer der kan nåes, så når man endelig kommer til at glemme noget - noget kokser, så er det helt ok at grine af det og ikke lade sig stresse. Forventninger til den 100% perfekte jul er en utopi, og vi kan lige så godt først som sidst forvente vi kommer til at glemme noget, misse en aftale osv. Så lad ikke dine egne forventninger til dig selv og den perfekte jul stresse. 


2. Naviger dit parforhold i julen

De førnævnte arrangementer og alle gøremålene kan være en test for de fleste parforhold. Det lykkeligste parforhold er dem hvor partnerene er gode til at være opmærksomme på hinanden og hinandens behov i denne tid. Lad ikke din partner stå med alle pakkerne, hjælp hinanden. Der er mange der gerne vil have din opmærksom i denne tid, andre familiemedlemmer, børnene, men husk at være opmærksom først og fremmest på din partner, støt hinanden, og vær en skulder hvis julestressen blir for meget.


3. Klare linjer med familien. 

For at alle kan få den bedste jul, er det en god ide at man lufter alle sine tanker / forventinger med sin familie. Har man en bestemt tradition man gerne vil se genindført, -en bestemt sang man gerne vil have sunget før middagen, eller er det et ønske til julemaden - fortæl familien det. Det er en god måde at komme konflikter i forkøbet på, og det kan spare en masse unødvendigt drama selve aftenen, hvis man har være ude i god til og afstemt forventninger med hinanden. 


4. Børnenes ønsker skal være realistiske. 

Vi kan knap åbne postkassen for alle de bugnende julekataloger der ligger og venter i den. Her er det en god ide at gennemgå nogle af de kataloger børnene specielt går i, og gøre dem opmærksomme på at bare fordi produkterne bliver dyrere og vildere hvert år, betyder det ikke at mor og fars pengepung gør det samme. Sørg for at børnene har realistiske ønsker, og ikke ender med en skuffelse juleaften når de ikke får legosættet til 4.000,- kroner. 



5. Julen er for hele familien - spørg børnene. 

Det er ikke kun mor og far der har mange ting om ørerne i December. Dine børn har nok også mange ideer om hvad det er de gerne vil denne jul. Tag en snak i fællesskab om hvad julen er for jeres børn, og hvilke forventinger de har til december måned - traditioner osv. Forældrene skal være omstillingsparate, og forvente at børnene bliver introduceret til nye jule ideer hvert år.