Sådan får du råd til en god pensionisttilværelse

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Alt for mange pensionister er frustrerede over, at de ikke har plads i økonomien til alle de ting som de egentlig gerne vil. Dette kunne være ting som store gaver til børnebørn, spændende oplevelser, samt rejser til steder, hvor man aldrig har været tidligere

Nu er tiden der endelig til at udforske og prøve en masse nye ting, men den økonomiske kapacitet er der desværre ikke helt. I denne artikel kan du læse om gode råd til, hvordan du som kommende pensionist kan undgå denne situation, samt gode råd til, hvordan nuværende pensionister kan skabe mere plads i økonomien.

Start tidligt med investering - rentes rente effekten er overraskende stærk

Langt de fleste mennesker begynder for sent at indbetale til deres pensionsopsparing. Det er denne opsparing, der definerer, hvor høj din levestandard kan blive i pensionisttilværelsen.

Det stærkeste råd er i den forbindelse; start så tidligt som muligt. Mange undervurderer den enorme effekt som rentes rente har på opsparinger - særligt med en meget lang tidshorisont. Der er to aspekter som er vigtige at forstå for at pensionsopsparingen skal blive stor - risiko og rentes rente.

Hvis din tidshorisont er lang nok, kan du med fordel tage en større risiko på din investering. Hvis du først skal på pension om 40 år er der eksempelvis intet problem i at investere 100% i aktier, da markedet på lang sigt altid vil stige ved korrekt risikospredning.

Det danske aktiemarked har historisk set altid givet et gennemsnit på 7-9% i afkast per år. Dvs. at hvis du lægger 10.000,00 DKK til side med 40 år tilbage af din erhvervsaktive periode, kan du forvente, at der på pensionsopsparing står cirka 220.000,00 DKK i slutningen af perioden. 

Accepter at du nu er pensionist og forbruget gerne skal en smule ned

Som udgangspunkt kan det anbefales alle pensionister at vænne sig til et lavere forbrug. Det er langt de færreste som formår at spare så mange penge op, at de kan opretholde samme indkomst som ved et fuldtidsjob. Find deraf de ting som skaber glæde i hverdagen og sørg for at prioritere dine penge på disse ting.

En begyndende tendens er også, at pensionister tager deltidsjob. Det er for mange overvældende at gå fra at arbejde minimum 37 timer om ugen til 0 timer om ugen. Ved at have et deltidsjob får man et vigtigt økonomisk supplement til pensionen, der kan være netop den forskel, der skal til for at få råd til de ting som mangler i tilværelsen. Derudover er et job også en god metode til at holde sig i gang.