Du kan få støtte til begravelse via begravelseshjælp

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Når et kært familiemedlem eller nærtstående ven går bort, så melder der sig en million spørgsmål. Både i forhold til planlægningen af begravelsen og økonomien. For mange kan dette være en uoverskuelig opgave at skulle forholde sig til, men der er hjælp at hente, nemlig i form af begravelseshjælp.

Begravelseshjælp er et offentligt tilskud, som de pårørende kan bruge til at dække omkostninger i forbindelse med begravelse. Alle afdøde, som var registreret med bopæl i Danmark ved dødsfaldet, kan have ret til begravelseshjælp.

Til en begravelse eller bisættelse er der mange udgifter, som man måske eller måske ikke har taget højde for. Nogle af disse er blandt andet udgifter til gravpladsen på kirkegården, krematoriet, blomsterhandleren, dødsannoncer og selve kisten eller urnen. Mange vælger at rådføre sig med en bedemand, som har erfaring og forståelse for alle aspekter af en begravelse eller bisættelse.

Faktisk kan pårørende til en afdød voksen modtage op til 11.000 kr. i begravelseshjælp. Størrelsen af begravelseshjælpen afhænger dog af den afdødes familieforhold, formue og alder. Dog kan der i visse tilfælde være tale om, at begravelseshjælpen udbetales uafhængigt af den afdødes og eventuelle ægtefælles formue.

Hvordan søger jeg nemmest om begravelseshjælp?

Typisk er det bedemanden, som sørger for at søge om begravelseshjælp. Dette skal udfyldes via digital selvbetjening hos Udbetaling Danmark. Fordelen ved at lade bedemanden udføre opgaven er, at det dermed er lettere at lade denne trække tilskuddet direkte fra udgifterne til begravelsen.

Der er så mange andre tanker og følelser, som kan rumstere i hovedet på én efter tabet af en, man har kær. Derfor kan det være en fornuftig beslutning at lade andre om at håndtere sådanne opgaver. For at have én mindre ting at bekymre sig om, så kan overveje at træde i baggrunden på lige netop dette område.

Begravelseshjælpen er desuden en god økonomisk håndsrækkelse, som mange kan nyde godt af. Det offentlige, i form af bopælskommunen, er forpligtet til at yde begravelseshjælp til de retmæssige. Hermed kan det hjælpe både i et luftigt eller presset budget. Med en bedemand ved sin side kan man finde ud af, hvor meget og om hvorvidt, man er berettiget til begravelseshjælp.