Sådan får du din pension med til udlandet, hvis du vil væk fra det danske vejr

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er der nok mange, der drømmer om!

Man kan sige, hvad man vil om Danmark, men vi har altså ikke det mest behagelige klima.

Nogle vil måske endda mene, at den danske sommer ikke varer mere end et par uger, så der er ikke noget at sige til, at man kan få en længsel efter varmere himmelstrøg.

Når man så efter et langt år på arbejdsmarkedet faktisk har mulighed for at flytte sydpå, når man ikke har et job at passe, kan det være en tillokkende tanke, men hvad så med ens pension?

Du kan da få den med dig!

Disse lande er oplagte rejsemål

Ifølge Udbetaling Danmark kan du som modtager af folke-, førtids- og seniorpension ofte fortsætte med at få udbetalt den fulde pension og pensionstillægget, hvis du flytter til et land inden for EU.

Norge, Schweiz og Storbritannien er godt nok ikke med i EU, men her har du også mulighed for at få begge pensionsudbetalinger.

Endelig skal du også tage med i betragtningen, om du er statsborger i det land, du flytter til. Danmark har nemlig nogle særlige pensionsaftaler med lande vidt forskellige steder på kloden, f.eks. Australien, Canada, USA, Indien, Israel, Tyrkiet og Filippinerne.

Ser man bort fra de ovenstående undtagelser vil du typisk kun få udbetalt pensionens grundbeløb, hvis du flytter ud af EU.

Hvad angår skat, kan det også være, du skal betale skat i et andet land, hvis du flytter fra Danmark.

Reglerne er noget komplekse på dette område, da det varierer fra land til land og pensionstype, så den bedste løsning er at kontakte myndighederne for at blive helt sikker på, hvad der sker, hvis du vælger at vinke farvel til Danmark.

Sådan gør du

1. Kontakt Udbetaling Danmark i god tid, og giv besked om, at du flytter til udlandet som pensionist. Husk at fortsætte med at opdatere din forskudsopgørelse.

2. Kontakt Skattestyrelsen for at finde ud af, i hvilket land du vil være skattepligtig efter flytning.

3. Oplys din bank og dit forsikringsselskab om flytningen.

4.  Afhængigt af hvilket land du flytter til, skal du muligvis søge om at blive sygesikret i det nye land på dansk regning.

Kilde: borger.dk.