Så mange pensionister blev modregnet i folkepension i 2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det kan skyldes, at de havde for stor indkomst eller for store private pensioner.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hvis du blev modregnet i din folkepension i 2022, er du bestemt ikke alene.

Faktisk viser tal fra Danmarks Statistik, at mere end fire ud af 10 (41,8 procent) af de lidt mere end en million danske pensionister fik enten reduceret eller intet folkepensionstillæg ved udgangen af sidste år.

Sampension har analyseret tallene, og Anne-Louise Lindkvist, der er markeds- og kunderådgivningschef i Sampension, mener da også, at det er temmeligt mange.

"Det er også sat op imod, at vi oplever, at flere og flere pensionister – særligt i de yngre årgange – har lidt større indtægt. Enten fordi de har været gode til at spare op eller har en form for job, som udløser en indtægt, og dermed påvirker pensionstillægget,” siger hun til Ritzau.

Når man dykker ned i tallene, er det da også tydeligt, at det netop er de yngre årgange af pensionister, der er blevet trukket mest i folkepension.

Således var det mere end halvdelen (50,4 procent) af pensionister i aldersgruppen 65-69 år der enten fik et reduceret folkepensionstillæg eller intet overhovedet. Det er den største andel blandt alle aldersgrupperne.

Ændrede regler

Fra d. 1. januar 2023 bliver en samlever eller en ægtefælles arbejdsindkomst ikke længere brugt i beregningen af tillægget for pensionister.

Og det er godt nyt for mange tusinde danskere i de kommende år, mener Anne-Louise Lindkvist.

For som reglerne har været indtil nu, har det været en forholdsvis stor ulempe for både den enkelte pensionist og par, fordi pensionstillægget netop har været afhængigt af ægtefællens eller samleveres indtægt.

Det har også ramt per, som ikke nødvendigvis har fællesøkonomi, men stadig bor sammen.

Derfor mener Anne-Louise Lindkvist, at det er en reel opgradering for både den enkelte og pars økonomi, fordi det vil give større overskud og økonomisk råderum.

Vil du tage en ekstra tørn

Regeringen er desuden ved at se reglerne for modregning af folkepensionisters grundbeløb og pensionstillæg, hvis man som pensionist har valgt at give en ekstra hånd på arbejdsmarkedet.

Håbet er, at det vil få flere pensionister til at trække i arbejdstøjet, og regeringen forventer, at omkring 50.000 danskere vil få glæde af de ændrede regler.

De skal efter planen gælde fra nytår, altså d. 1. januar 2024, men det vil være med tilbagevirkende kraft, så hele år 2023 også er omfattet af regelændringen.