Prisstigninger koster pensionister 8.500 kr.

Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Årets prisstigninger betyder, at danskerne står med en ekstraregning på 35 milliarder kroner.

Lige nu stiger priserne på alt, og det kommer til at få konsekvenser for de ældre borgere i samfundet

Det skriver DR

Ekstraregning på 8500 kroner

Priserne på alt fra mælk til benzin er steget voldsomt på det sidste. Og det kommer til at blive dyrt for landets folkepensionister. 

Danske Bank har lavet en beregning på baggrund af den forventede inflation, der viser, at en almindelig folkepensionist vil komme til at få en ekstraregning på mere end 8500 kroner om året.

Højeste stigning siden 1983

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen i maj måned lå på 7,4%. Det er den højeste stigning vi har set siden maj i 1983. 

Overordnet regner Finansministeriet med at vi vil få en inflation på 5,2 procent i løbet af hele 2022. Den inflation vil betyde en ekstraregning for danskerne på 35 milliarder kroner i løbet af 2022.

Den normalt beregnede inflation er på to procent. Og den store uventede stigning vil komme til at påvirke især pensionister. De vil komme til at skulle betale 8581 kroner mere i løbet af i år. Det er et stort indhug i en folkepensionist økonomi. 

Rammer ikke kun pensionister

"Det er noget, der kan mærkes, og det er forholdsvis mange penge, hvis man ikke har så stort et budget. Især for de pensionister, som ikke har så meget at supplere med ud over deres folkepension, siger chefanalytiker i Danske Bank," Louise Aggerstrøm Hansen.

Det bliver dog ikke kun hårdt for pensionisterne men alle, der af den ene eller anden årsag står udenfor arbejdsmarkedet. 

"Pensionisterne og andre grupper på overførselsindkomster får ikke på samme måde som andre glæde af vores meget stærke arbejdsmarked og de stigende lønninger. De kan ikke forhandle sig til en højere løn eller tage nogle ekstra vagter, som vil give mere luft i økonomien," siger Louise Aggerstrøm Hansen.