Plejehjem dumper på stribe: Næsten 3 ud af 4 lever ikke op til krav om brandsikkerhed

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

3000 påbud har danske plejehjem fået i 2022

Næsten tre ud af fire af landet plejehjem har i 2022 fået påbud for problemer med brandsikkerhed

Det skriver DR der har fået adgang til tal fra landets beredskaber.

Ældresagen er ude med kritik af den manglende sikkerhed på plejehjemmene:

"Brandsikkerhed på plejehjem er fuldstændig afgørende. Vi snakker om svækkede ældre mennesker, som ikke er i stand til at hjælpe sig selv ud i tilfælde af brand," det siger Nina Bruun, der er seniorkonsulent hos Ældresagen med plejehjem som hovedområde.

Det er dog ikke kun ældresagen der ser problemet. Også gos landets førende rådgivere i brandsikkerhed ser de kritisk på det:

"Det er ikke et sted, man skal gå på kompromis. Brandsikkerhed skal bare være i orden, siger Ib Bertelsen," direktør i Dansk Brand og Sikringstekisk Institut.

30 døde de sidste seks år

I løbet af de sidste seks år er over 30 personer døde i forbindelse med brande på plejehjem i Danmark. Derfor er reglerne blevet skærpet. Det blev de sidste år, hvor nye regler trådte i kraft.

Det betyder at der nu kan gives påbud for ting der ikke tidligere var et problem. Stramningen betyder dog også at flere plejehjem har fået disse påbud.

"Der er en del af de her påbud, som skyldes de nye regler, siger Bjarne Nigaard," sekretariatschef hos Danske Beredskaber.

3000 påbud på et år

Kommunernes Landforening kan også godt se at det antal påbud der er kommet er alt for mange:

"Selvfølgelig skal vi have så få påbud som overhovedet muligt. Vi skal gøre, hvad vi kan for at sikre, at vi ikke får påbud," siger Stine Johansen, direktør i Kommunernes Landsforening.

Der er givet 3000 påbud i 2022, og det er især spærrede flugtveje der har ført til behov for påbud.