Som vi bliver ældre sker der mange ting med kroppen.
Med årene kan vi derfor ende i en situation, hvor vi har behov for hjælp, måske endda hele døgnet, og der har vi i Danmark mulighed for at få en plejebolig eller friplejebolig.
Den slags boliger har omsorgs- og servicefunktioner med tilhørende personale tilknyttet døgnet rundt, så man kan få den hjælp, man har behov for, når man har behov for den.
Men selvom det umiddelbart kan lyde, som om det bare er to udtryk for den samme type bolig, er der nogle forskelle, man skal være opmærksom på.
Plejeboliger
Plejeboliger drives af almene boligorganisationer, kommuner eller lignende.
Bor man i en plejebolig, har man status at være lejer i henhold til lejelovgivningen. Det betyder også, at man for eksempel skal betale indskud og løbende betale husleje.
Boligen skal have eget køkken og bad, men der er ikke noget krav om, at boligen også skal have et køkken. Til gengæld har mna også mulighed for at få boligstøtte.
Der vil som regel også være brede døre, ingen dørtrin og rummelige badeværelser, så man ubesværet kan komme fra rum til rum, selvom man sidder i kørestol, ligesom der også vil være gode arbejdsbetingelser for plejepersonalet.
Friplejeboliger
Når du er visiteret til en plejebolig har du også mulighed for at vælge en friplejebolig.
De er et privat alternativ til de kommunale plejeboliger og plejehjem. De er typisk selvejende institutioner og har et bestemt værdigrundlag.
Hjælp og pleje er de samme, som der gives i de kommunale tilbud, og hjælpen ydes efter serviceloven og i henhold til kommunens generelle serviceniveau.
Modsat kommunale plejeboliger er der i friplejeboliger mulighed for at tilkøbe udelser oven i den almindelige pleje og omsorg.
Friplejeboliger er ikke omfattet af reglerne om dobbeltvisitation ved flytning over kommunegrænser. Det betyder, at uanset hvor du måtte ønske at bo i en friplejebolig fremover, skal du blot visiteres til en friplejebolig af din nuværende bopælskommune. En friplejeboligleverandør kan dog afvise ansøgning om plejebolig.
Du kan læse mere om de forskellige boligtyper på Ældre Sagens hjemmeside og på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.