Pensionistkort stiger i pris - her bliver offentlig transport dyrere til januar

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Nogle billettyper stiger med op til 9,8 procent.

Alle priser stiger i år, og desværre starter 2023 med mere af det samme.

Helt præcist har trafikselskaberne i Din Offentlige Transport (DOT) netop meddelt, at priserne på offentlig transport på Sjælland, Lolland, Falster og Møn bliver sat op d. 15. januar.

Det skriver DOT i en pressemeddelelse.

Det kommer til at ramme de forskellige rejsetyper forskelligt, men gennemsnitligt vil priserne i den kollektive transport blive hævet med 4,9 procent på Sjælland.

For pensionistkort bliver prisstigningen mellem 4,5 procent og 4,8 procent. For eksempel stiger prisen for et tre-zoners kort med tre måneder gyldighed med 30 kroner, altså 10 kroner om måneden.

Et pensionistkort i en storzone stiger med 40 kroner for tre måneder, altså 13,33 kroner per måned.

Herunder får du en oversigt over, hvordan de nye priser ser ud for de enkelte billettyper.

Enkeltbilletter

De nye priser betyder, at kunder, der rejser på enkeltbilletter, vil opleve et prisfald, hvis de rejser længere end to zoner. Den gennemsnitlige prisnedsættelse for enkeltbilletter vil være på ca. 6,3 pct. Eksempelvis bliver en tre-zoners enkeltbillet seks kr. billigere, når prisen falder fra 36 kr. til 30 kr. Mens prisen for en længere rejse på enkeltbillet på f.eks. 12 zoner falder med 20 kr. fra 116 kr. til 96 kr.

Rejsekort

Kunder, der bruger et almindeligt rejsekort til deres rejse, vil opleve en gennemsnitlig prisstigning på 8,6 pct. Det betyder f.eks., at en tre-zoners rejse på rejsekort procentvis stiger mest med to kroner til 23,50 kr. Mens en længere rejsekortrejse på f.eks. 12 zoner stiger med 1,50 kr. til 79,50 kr.

Pendlerkort

Kunder, der rejser på pendlerkort på kortere rejser op til ti zoner, vil opleve prisstigninger mellem 0 og 9,8 pct. Her stiger et to-zoners pendlerkort med 40 kr. om måneden til 450 kr., mens et otte-zoners pendlerkort fra eksempelvis Roskilde til København H stiger med 20 kr. til 1.350 kr. pr. måned.

Til gengæld kan alle kunder med pendlerkort til længere end ti zoner se frem til, at priserne holdes i ro til næste år.