Pensionister har krav på bedre rengøring

Livet som pensionist

16/6/22 | 07:55

Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

KL og Foa har lavet en analyser af kommunernes rengøring, som ikke helt lever optil kravene fra Statens Serum Institut.

KL og Foa har lavet en analyse af rengøringen på ældreområdet. Den viser at rengøringen ikke lever op til kravene fra Statens Serums Institut

Det skriver DKnyt

Statens Serums Institut har udstukket infektions-hygiejniske retningslinjer (NIR) for rengøring på ældreområdet, og selvom de fleste kommuner bruger dem, lever de ikke op til kravene.

Nye anbefalinger 

På baggrund af analysen, der er lavet af  Implement Consulting Group kommer KL og Foa nu med nye anbefalinger. 

Anbefalingerne skal sætte fokus på de infektionshygiejniske retningslinjer. Håbet er, at det kan være med til at forebygge smitte og sygdom generelt ved bedre rengøring. 

Grundlæggende skal anbefalingerne ses som en inspiration for kommuner og leverandører af rengøring på ældreområdet, men de vil også blive taget med videre i udarbejdelsen af nye retningslinjer fra de centrale myndigheder. 

Vigtigt med fælles anbefalinger

Mandag var der en høring på Christiansborg, der havde fokus på hygiejne og rengøring på ældreområdet og her blev anbefalingerne lanceret: 

"Flere og flere sundhedsopgaver rykker i dag ud i kommunerne, derfor er det vigtigt, at vi har nogle fælles anbefalinger til, hvordan man kan holde fokus på hygiejnisk rengøring i ældreplejen. Det vil være til gavn for både den ældre borger og kommunens ansatte," siger medlem af KL's Sundheds- og Ældreudvalg Sisse Marie Welling (SF).

Tre hovedområder

Analysefirmaet har lagt vægt på tre hovedområder i deres anbefalinger. Vil du læse mere om anbefalingerne kan du gøre det her

De tre hovedområder er: 

  • Sikre rammerne for kvaliteten af rengøringen - bl.a. ved at sikre den fornødne tid, udvikle kompetencer og anerkende rengøringsopgaven.

  • Styrke den rengøringsfaglige ledelse - bl.a. ved klare aftaler om kvalitet, arbejds- og ansvarsfordeling.

  • Styrke medarbejderens kompetencer - bl.a. ved at få viden omsat i praksis og sikre korrekt sidemandsoplæring.