Pensionist skal betale 40.000 kroner for at få sine 740.000 kroner - eller vente 3 år

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Man skal huske at læse det med småt.

Det er vigtigt at spare op undervejs i sit arbejdsliv for at sikre sig selv et godt økonomisk fundament, når man forlader arbejdsmarkedet.

Og da flere og flere banker for tiden frister med forhøjede renter på indlån, er det nærliggende for mange at sætte lidt ekstra til side.

Men nu advarer en kvindelig pensionist om, at man skal huske at læse det med småt, når man skriver under på en aftale med sin bank.

For knap tre år siden satte hun 740.000 kroner ind på en konto i Facit Bank. Dengang regnede hun med, at pengene var bundet i tre år, og at hun så derefter automatisk fik dem fri.

Det har imidlertid vist sig ikke at være tilfældet. For i betingelserne stod der ganske rigtigt noget med tre år, men det var ikke tre års binding - det var tre års opsigelsesperiode.

Det betyder, at hun skal vente tre år, før hun kan få beløbet udbetalt, medmindre hun absolut vil have dem med det samme.

For det kan godt lade sig gøre - hvis hun altså betaler et gebyr til banken på 40.000 kroner.

Det skriver Faglige Seniorer.

Vekslende beskrivelser

På sin hjemmeside veksler Facit Bank eftersigende mellem at skrive, at beløbet er budnet i tre år, eller at der er en opsigelse på tre år. Det mener pensionisten er meget forvirrende, og derfor har hun da også valgt at klage til Det finansielle ankenævn.

Bankdirektør Jesper Lyhne fra Facit Bank kender ikke det konkrete tilfælde, men han mener, at betingelserne fremgår klart af aftalerne.

”Vi har ved samtaler med kunder også prøvet at være omhyggelige med at forklare vilkårene. Vi har instrueret vores medarbejdere om, at de ved en opsigelsesperiode på for eksempel tre år skal sige til kunderne, at de skal opsige med det samme, hvis de vil have beløbet fri efter tre år,” siger Jesper Lyhne til Faglige Seniorer.

Højst 740.000 kroner i samme bank

Pengeinstitutter kan gå konkurs, som vi har set flere gange i løbet af historien.

Men Garantiformuen dækker et eventuelt tab for kunderne i en krakket bank, dog kun for beløb op til 100.000 euro, hvilket svarer til cirka 740.000 kroner.

Derfor lyder anbefalingen generelt, at man skal sørge for at fordele sine indlån på flere banker, hvis man altså har mere end 740.000 kroner, man vil have sat ind.

Hos Facit Bank har man valgt simpelthen at sætte en grænse, så det ikke er muligt at indsætte mere end 740.000 kroner i banken - heller ikke selvom man fordeler pengene på flere konti.