Pas på din mund og 7 andre ting, du kan gøre for at leve længere, når du har rundet 50 år

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er aldrig for sent at vedtage adfærd, der kan forbedre din sundhed og levetid.

Der er mange myter om at blive ældre, og ideen om, at du skal sætte farten ned eller slække på sunde vaner, er en af dem.

Faktisk er der en række ting, du kan gøre, når du rammer 50 - eller 60 eller 70 - der kan have stor indflydelse på din sundhed og øge dine chancer for at leve længere.

Her er 8 vaner at tage op (eller droppe) efter 50 år.

Hold din sociale kalender fyldt

Bruger du for meget tid alene? Tro det eller ej, ensomhed kan have stor indflydelse på vores mentale og fysiske sundhed, og ældre er særligt udsatte, fordi mange mister kontakten med familie og venner på grund af flytninger, fysiske begrænsninger eller dødsfald.

Social isolation er blevet knyttet til alt fra hjertesygdomme og diabetes til kognitiv tilbagegang og mere. En nylig meddelelse fra den amerikanske generalkirurg rapporterer, at social isolation kan forkorte livet med omkring lige så meget, som hvad at ryge 15 cigaretter om dagen kan gøre.

Leder du efter nogle måder at holde dig involveret, når du ældes?

  • Hold kontakten med familie og venner. Hvis du ikke kan være der personligt, så hold forbindelsen via stemme- og videokald.

  • Frivilligt arbejde. Forskning viser, at frivilligt arbejde har både fysiske og mentale fordele for ældre. En undersøgelse fra 2020 fra forskere ved Harvard's T.H. Chan School of Public Health fandt, at ældre, der frivilligt arbejder bare to timer om ugen, markant kan reducere deres risiko for tidlig død. Hvis en trosbaseret organisation interesserer dig, så find en i dit lokalområde, hvor du kan deltage i aktiviteter og møde andre.

  • Lær noget nyt. Mange offentlige og private organisationer tilbyder lavpriskurser (tænk på træarbejde, musikundervisning, dans osv.) for ældre. At finde en ny hobby er ikke kun godt for dit sociale liv, men forskning viser, at det også kan være en fordel for din hjerne.

  • Overvej at adoptere et kæledyr. Studier antyder, at det at eje et kæledyr kan hjælpe ældre med at forblive fysisk aktive og endda hjælpe dem med at bevare tænke- og hukommelsesevner. Sørg bare for at vælge et kæledyr, der passer til din livsstil. For eksempel, hvis du sjældent er hjemme eller har svært ved at komme ud at gå, er en kat måske bedre end en hund.

Få tjekket dine øjne og ører

Du er vant til at gå til din primære læge til din årlige undersøgelse - men glem ikke dine øjne og ører, der også kræver særlig opmærksomhed, når du bliver ældre.

En stor grund: Mennesker, der har problemer med hørelsen og ikke får det rettet, har større risiko for at udvikle demens. Desuden kan synstab øge din risiko for fald sammen med en række andre sundhedsproblemer, fortæller Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Hvis du er over 65 år, bør du få tjekket dine øjne hver eller hvert andet år af en optometrist eller en øjenlæge. Medmindre du har visse medicinske tilstande, dækker original Medicare normalt ikke rutinemæssige øjenundersøgelser, briller eller kontaktlinser, men mange Medicare Advantage-planer og andre forsikringsselskaber gør det.

Pas på din mund

Huller er ikke kun for børn. Tandforfald og tandkødsygdomme kan forekomme i enhver alder, og begge er blevet knyttet i studier til risici for hjertesygdomme og luftvejssygdomme (som lungebetændelse). Dår-lig oral sundhed er også blevet associeret med Alzheimers sygdom og demens.

Du kender det: Børst tænder mindst to gange om dagen (med en tandpasta, der indeholder fluor) og brug tandtråd regelmæssigt. Du bør besøge en tandlæge to gange om året.

Alt efter hvilket land du bor i, kan en stor udfordring er, at tandpleje ofte kun er minimalt dækket af forsikring eller slet ikke dækket. Hvis du har brug for lav- eller ingenomkostningstandpleje, skal du tjekke, om der er en regeringsstøttet klinik i nærheden af dig. Mange tandlægehøjskoler tilbyder også billig behandling.

Fokusér på din søvn

Udtrykket "at sove som en baby" er sandt, men når du bliver ældre, kan det være sværere at få en god nats søvn. Det kan skyldes den medicin, du tager, eller hvis du måske har smerter.

Dårlig søvn er blevet knyttet til en række sundhedsmæssige problemer som type 2-diabetes, højt blodtryk, hjertesygdomme og slagtilfælde - endda tidlig død.

Hvis du har svært ved at falde i søvn eller blive i søvn, skal du tale med din læge. Det kan skyldes en anden tilstand, der kan behandles, såsom stress eller søvnapnø. Dog er det oftere end ikke, at det kun kræver nogle nye vaner.

Nogle ting at prøve:

  • Hold dig til en fast søvnplan. Gå i seng og stå op omtrent på samme tid hver dag, inklusive weekender.

  • Gå ikke i seng sulten - eller for mæt.

  • Pas på dine drikkevarer. Indtagelse af koffein for sent på dagen kan holde dig vågen. Alkohol kan få dig til at falde i søvn, men det kan forstyrre din søvn om natten.

  • Hold dit soveværelse mørkt. Du kan have brug for gode gardiner. Og sluk for digitale enheder, før du hopper i seng.

  • Find måder at slappe af på før sengetid. Læs en god bog, tag et varmt bad eller drik noget urtete (kamille).

Hold din vægt i skak

Det er almindeligt for voksne at tage på i vægt, når de rammer midten af livet - ofte skyldes det en ændring i stofskiftet (dvs. hvordan kroppen får energi fra mad).

Problemet er, at den gennemsnitlige vægtøgning er 0,5 til 1 kilo om året, hvilket hurtigt kan blive til meget. Og en undersøgelse offentliggjort i 2022 i JAMA Network Open opdagede, at overvægt i midten af livet er forbundet med at dø flere år tidligere end personer med normal vægt.

For at bremse vægtøgning:

Forbrænd mindst lige så mange kalorier, som du indtager. CDC anbefaler, at ældre voksne får mindst 150 minutter om ugen med moderat-intensiv aktivitet (en hurtig gåtur vil gøre tricket). Du kan også finde træningsprogrammer på AARP's Staying Fit-side, som du kan lave derhjemme.

Pas på almindelige faldgruber som at spise ude og deltage i buffeter. Vælg sundere madvarer i disse situationer (fyld op på grøntsager og magert protein) og vær opmærksom på størrelsen af dine portioner.

Arbejd med balance og styrke

Ud over konditionstræning skal ældre voksne bruge tid på at opbygge styrke og balance - både for at hjælpe med at forhindre tab af knogler og reducere risikoen for fald.

Ifølge CDC er fald en hovedårsag til skader hos ældre voksne. Det skønnes, at mere end en ud af fire personer på 65 og derover oplever et fald hvert år, og et ud af fem fald forårsager alvorlig skade som brækkede knogler eller hovedskader.

"Som vi bliver ældre, øges vigtigheden af ​​at udføre styrke- og balanceøvelser," siger Jeffrey Schlicht, professor i sundhedsfremme og motionsvidenskab ved Western Connecticut State University. "Styrketræning bevarer muskelstyrken, mens balance- og koordinationstræning er afgørende for at reducere risikoen for fald."

Der er ikke behov for at tilmelde sig et fitnesscenter: At arbejde i haven eller arbejde med modstandsbånd tæller som styrketræning, siger CDC. Og for at forbedre din balance kan du prøve at stå på et ben eller forsøge en af ​​disse øvelser.

Hvis du stadig ryger, så stop

Det er aldrig for sent at stoppe med at ryge. Selvom års rygning sætter spor, kan dit kredsløbssystem og lungefunktion stadig forbedres, selvom du stopper senere i livet. Efter at du har stoppet med at ryge, selv efter 60-årsalderen, falder din hjertefrekvens og blodtryk til mere normale niveauer, og din risiko for at få et hjerteanfald eller slagtilfælde vil falde, fortæller National Institute on Aging.

Rygning er en afhængighed, og at stoppe er ikke let. Men der er ressourcer til at hjælpe. Tal med din læge om dine muligheder, eller ring til en hjælpe-hotline med rådgivere, der er trænet til at hjælpe rygere med at stoppe. Tjenesterne er gratis, og nogle stater kan give dig gratis nikotinerstatningsprodukter (plaster, tyggegummi og pastiller).

Følg rutinemæssige undersøgelser

Det er vigtigt at følge med i screenings for sygdomme, der bliver mere almindelige med alderen, herunder kræft. Ifølge American Cancer Society kan disse screenings hjælpe med at forebygge tusinder af yderligere kræfttilfælde og dødsfald. Alligevel undlader en betydelig del af voksne at deltage i disse screenings af forskellige årsager, og COVID-pandemien har kun gjort tingene værre.

Kilde: AARP