Nyt sundhedspas: Alle danskere født før 1950 indkaldes til sundhedssyn

Livet som pensionist

01/4/22 | 06:00

Presse-fotos.dk
Presse-fotos.dk

Skrevet af Rikki Jørgensen

Alle ved, at det er farligt at blive gammel. Der er mange, der dør, når man kommer op i årene, men det vil regeringen nu gøre op med ved at indføre et nyt sundhedspas.

Sundhedspasset bliver obligatorisk for alle, der er født før 1950. Det fortæller Sundhedsministerens særlige rådgiver Tom Tønder.

"Vi indfører sundhedspasset allerede fra i dag, så vi kan passe på alle de gamle. De drætter om hist og her til gene for praktisk talt alle. Derfor skal alle, der er født før 1950 nu bære et sundhedspas for at kunne komme til bingo eller andre lignende ophidsende arrangementer."

Tom Tønder fortæller, at der har været mange traumatiserende oplevelser, som kunne være undgået, hvis de ældre havde haft et gyldigt sundhedspas.

Skal fornyes hos lægen hver 14 dag

Da gamle menneskers helbred er skrøbeligt, skal de ældre ned til lægen hver 14 dag for at få fornyet sundhedspasset. Dermed sikrer vi, at langt flere ældre mennesker kan gå til banko uden at frygte for deres hjerte.

Læge Frank Usker udtaler til Pensionist.dk, at han er glad for, at han skal sige hej til alle sine ældre patienter hver anden uge. "Det skader i hvert fald ikke mig." F. Usker fortæller, at de gamle skal betragte sig selv lidt som en bil, der skal til syn. "Det er jo for alles bedste, og man kan ikke have en udtjent krop rendende rundt i byen til fare for alt og alle."

Restaurationsbranchen står også klar til at tjekke sundhedspasset for de ældre, de har nemlig erfaringen fra coronanedlukningen, og flere restauratører var begyndt at savne noget at gå op i.

"Det er fantastisk, at den uddannelse, vi har givet vores medarbejdere i at tjekke coronapas ikke går til spilde;" fortæller en anonym restauratør, der godt nok ikke lige nu har nogen restaurant. "Jeg får nok snart penge til at åbne en ny restauration med dansk mad, og så vil jeg med glæde tjekke alle, der ser gamle ud."

Ældresagen tavs

Ældresagen har endnu ikke udtalt sig i sagen om sundhedspasset, men der er forlydender om, at man kan melde sig direkte ind i foreningen i den app, som udvikles til formålet. Det er dog noget jurist ved tænketanken Etisk Spekulation finder problematisk. Til Pensionist.dk siger Love Gakse: "Det virker lidt som om, det er en samarbejdsaftale mellem Ældresagen og regeringen, men egentlig er jeg ligeglad, for jeg blev født i 1951."

På grund af travlhed ved alle telefonerne udbeder lægeforeningen sig, at man først ringer til lægen i morgen for at bestille tid. Der er altid meget travlt hos lægerne den 1. april.