Nye friplejehjem bliver dyrere end forventet: Ældre skal vente fordobling i husleje

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Kommunen håber at kunne nedbringe huslejen

Huslejen på de nye friplejehjem i Kolding bliver meget højere end gennemsnittet. Kolding kommune håber at den bliver lavere end udmeldt

Det skriver Jydske vestkysten

I Kolding kommune opfører og udlejer NREP byggeriet til Mariehjemmene, som derefter skal drive friplejehjemmet Alba Marie i bygningen og dermed stå for udlejningen af de 80 boliger.

13.000 kroner i måneden

Ind til videre har Kolding kommune hørt fra Fonden Mariehjemmene at huslejen kan blive noget højere end det gennemsnitlige for kommunen. Dertil skal borgerne betale for kost - ligesom på alle andre plejehjem.

Annette Lund, der er seniordirektør i Kolding Kommune bekræfter, at hun har haft en kort telefonisk dialog med direktøren for Mariehjemmene omkring huslejeniveauet i Kolding.

"Det er korrekt, at hun her spurgte til, om 13.000 kr. i månedlig husleje er højt i Kolding. Det bekræftede jeg, at det er, og jeg ved, at hun nu er i dialog med NREP om, hvordan huslejen kan nedbringes for byggeriet," oplyser Annette Lund.

Hun understreger dog også at kommunen ikke har nogen indflydelse når det kommer til hvilken husleje friplejehjemmet fastsætter. Det kommer an på boligens kvalitet og den service som plejehjemmet yder for borgeren.

Det kan borgerne ikke betale

Den gennemsnitlige husleje på et plejehjem i Kolding kommune ligger på 6729 kroner. Med en husleje på 13.000 ligger friplejehjemmets husleje altså hele 6270 kroner over gennemsnittet og er næsten en fordobling. Dog er de 13.000 kroner uden beløbet til den faste kostpakke.

Den koster yderligere 4000 kroner og giver altså udsigt til en husleje på omkring 17.000

Og det bekymrer formanden for byrådets seniorudvalg, Søren Rasmussen:

"Vi havde forestillet os, at vores borgere kunne bruge alle 80 boliger. Men jeg mener, at en husleje på 13.000 kroner er meget langt fra, hvad vi kan byde vores ældre borgere at skulle betale, og derfor er det allerede nu bydende nødvendigt, at vi kigger på at få bygget flere nye kommunale plejehjemspladser. Vi kan ikke bare sidde på hænderne, for det vil jo være en katastrofe, hvis vi ikke kan overholde plejehjemsgarantien," siger Søren Rasmussen.