Ny undersøgelse: Sådan reducerer du knæsmerter med 40%

Livet som pensionist

10/6/22 | 14:32

Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Knæsmerter kan virker som en uundgåelig del af at blive ældre, men det behøver ikke at være sådan. En ny undersøgelse har opdaget en måde, hvorpå man kan reducere tilblivelsen af nye tilfælde af knæsmerter med 40 procent, og det er tilmed gratis.

Knæsmerter kommer af mange årsager, men en af de mest udbredte er slidgigt. 

Slidgigt er en tilstand, der får leddene til at blive smertefulde og stive. 

Desværre er der ingen kendt kur mod slidgigt, som kan få det til at stoppe. 

En ny undersøgelse tyder dog på, at knæsmerter forårsaget af slidgigt, kan lindes gennem en enkel og gratis øvelse.

Hjælper på slidgigt

I undersøgelsen, der blev offentliggjort i Arthritis & Rheumatology, opdagede forskere fra Baylor College of Medicine, at det at gå ture som motion, kan reducere chancen for nye hyppige knæsmerter, blandt mennesker i alderen 50 år og ældre, som er diagnosticeret med knæartose - som er slidgigt i knæet. 

Ydermere viser resultaterne fra undersøgelsen, at det at gå som motion, kan være en effektiv behandling, for at bremse den skade, der opstår i leddet.

Forskerne undersøgte resultaterne af dette slidgigt eksperiment, gennem en flerårig observationsundersøgelse, hvor deltagerne selv rapporterede ind hvor lang tid de gik og hvor ofte de gik. 

Deltagere der meldte ind at de gik en del, havde 40 procent mindre chance for, at få nye hyppige knæsmerter, sammenlignet med dem der ikke gik særlig meget. 

Resultaterne er især nyttige for folk, der har radiografiske beviser for slidgigt, men som ikke døjer med smerter i knæene dagligt forklarer de. 

Forhindre nye udbrud

Forskerne fortæller også, at undersøgelsen understøtter muligheden for, at det at gå, kan kan bidrage til, at forhindre nye udbrud af daglige knæsmerter. Samtidig kan det også bremse forværringen af skader inde i leddet der er forårsaget af slidgigt.

Doktor Lo som er forsker på projektet sagde: 

"At gå som motion, har tilføjet sundhedsmæssige fordele, som nedsat risiko for hjertekarsygdomme, fedme, diabetes og nogle kræftformer."

Han råder også folk der har slidgigt, men ikke døjer med daglige smerter, til at gå mange flere ture. Dog mener han også, at der er fordel i det for dem, der døjer med knæsmerter til dagligt