Nu starter sæsonen for seniorrejser: 7 gode råd til at undgå skader

Livet som pensionist

28/9/23 | 05:14

Foto: Lucas Cleutjens / Unsplash
Foto: Lucas Cleutjens / Unsplash

Skrevet af J. Bøgen

Mens mange danskere er tilbage i hverdagens rutiner med arbejde og skole, er efteråret højsæson for seniorrejser og derfor også den tid på året, hvor flest seniorer (60+) får brug for assistance på ferien.

Sæsonen for seniorrejser er over os. Mens børnefamilierne, der normalt fylder ferielandet i juli og de øvrige store skoleferier, passer hverdagen derhjemme, så pakker de ældre rejsende kufferten og rejser sydpå i efteråret.

I 2022 udgjorde skadelidte over 60 år 25 procent af det samlede antal nordiske sager på alarmcentralen for rejseassistance hos SOS International.

Og september 2022 var den måned, hvor flest seniorer blev syge eller kom til skade på ferien.

Spanien er topscorer

Rigtig mange seniorer vælger Gran Canaria eller andre dele af Spanien som rejsedestination. I 2022 kom 23,8 procent af alle skader blandt de danske 60+ rejsende fra Spanien.

De fem hyppigste skadelande for de ældre er:

 1. Spanien 23,8 procent

 2. Tyrkiet 9,6 procent

 3. Grækenland 9,0 procent

 4. Italien 6,4 procent

 5. Thailand 5,8 procent

Tjek dine forsikringer hjemmefra

Det kan være svært at planlægge sig ud af tilskadekomster eller sygdom på ferien. Men god forberedelse hjemmefra kan forebygge mange frustrationer, hvis uheldet er ude.

SOS International opfordrer til, at man sikrer sig, at det blå EU-sygesikringskort er gyldigt, og at man læser sin rejseforsikring grundigt igennem.

"Det er desværre ikke alle, der er opmærksomme på, at rejseforsikringen typisk har en varighed på 30 – 60 dage, alt efter produkt. Nogle seniorer er væk i længere tid ad gangen, og det kan være en ubehagelig overraskelse, hvis det viser sig, at forsikringen ikke længere dækker, når man får brug for den," siger Karin Tranberg, divisionsdirektør for Travelcare hos SOS International.

Derudover er det værd at være opmærksom på, at en rejseforsikring dækker akut opstået sygdom. Hvis man har en eller flere kroniske sygdomme, vil en medicinsk forhåndsvurdering i mange tilfælde være en god foranstaltning.

Gode råd til seniorferien

 • Hav nummeret til alarmcentralen skrevet ned eller kodet ind i telefonen hjemmefra

 • Husk eventuel medicin og medicinpas

 • Hvis du har en kronisk lidelse eller flere, er under udredning eller venter på det, anbefales det at du får foretaget en medicinsk forhåndsvurdering. Se mere her

 • En aktiv ferie er godt, men husk at lytte til din krop

 • Drik ikke vand fra vandhanen, medmindre du ved, at din mave kan tåle det

 • Pas på solen. Brug solbeskyttelse og ophold dig i skyggen mellem kl. 12-15

 • Vær opmærksom på, hvad du spiser. Stegt og kogt mad mindsker risikoen for maveinfektioner.