Naturdetektiver og 8 andre gode ideer til feriehygge med børnebørn

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mathias Hildebrand Torp

Er du blevet indkaldt til at være ferie-farfar og trænger til inspiration til, hvad du kan lave med dine børnebørn er der her ni gode råd

Hvis du er bedsteforælder, vil du vide, hvor glædeligt det er at tilbringe tid med dine børnebørn, se dem vokse op og høre dem grine. Der er også det kærkomne tidspunkt, hvor du kan slappe af sidst på dagen ved at vide, at de er hjemme igen!

I ferien er dine børnepasningstjenester måske mere efterspurgte end på andre tidspunkter af året, så det kan betale sig at have et par tricks i ærmet for at holde dine børnebørn underholdt...

1. Bliv naturdetektiver

Børn elsker insektjagt, uanset om det er på udkig efter uhyggelige kravler i haven eller at gå i klippepool på den lokale strand. At finde og identificere insekter kan være både lærerigt og sjovt og nemt at tilpasse til forskellige aldre, som f.eks. at tælle pletter på mariehøns eller identificere sommerfuglearter.

Hvis dine børnebørn er på besøg, kan du bare ryste en stor plante eller busk i din have over en gammel opvaskebalje, dette er en glimrende måde at afsløre nogle af de arter, der lever indenfor.

2. Lav din egen pizza

Hvilken bedre måde at have det sjovt, mens du forbereder aftensmaden, end med en lav din egen pizza-konkurrence! Det kan også være sjovt at lave dej fra bunden, men det passer bedre til lidt større børn.

Hvis du passer små, så vil det være rigeligt at tilføje tomat og toppings til at holde dem beskæftiget. De kan også opleve den følelse af stolthed, der kommer af at spise mad, de selv har tilberedt, hvilket gør dette både til en lærerig og sjov ting at lave sammen med dine børnebørn.

3. Tag en togtur

Der er stadig en række damptog i drift rundt omkring i ladet, som vil tage dig og børnebørnene på en spændende og nostalgisk tur. Hvis du ikke er inden for rækkevidde af nogen af damptogene, kan du i stedet tage en tur på en af de mange miniaturejernbaner for børn.

4. Gå i biografen

Vejret er stadig en kende uforudsigeligt, hvilket betyder solskinsleg i haven hurtigt kan blive en våd og omblæst oplevelse. Når de uundgåelige regnskyer er over os, så viser biograferne altid en masse gode børnefilm, så du kan holde dig tør og holde børnene underholdt. Dette er en sjov ting at lave med dine børnebørn, som ikke bliver påvirket af vejret!

5. Kom i gang med at træde i pedalerne

Hvis du har cykler derhjemme, så tjek nogle af de børnevenlige cykelruter ud med tilladelse fra National Trust. Ruterne er perfekte til små ben og ben, der ikke var helt så unge, som de var engang. Korte cykler kombineret med en picnic, og måske endda den tidligere nævnte fejlspotting, gør det til en sjov dag ude for både dig og dine børnebørn.

6. Tag på geocaching

Har du hørt om geocaching? Det er en skattejagt for voksne, men det er også en sjov ting at lave for børnebørnene! Du skal blot ud med en GPS i hånden for at finde en 'cache', som er blevet efterladt af en anden bruger. Cachen vil normalt indeholde små smykker, som du kan tage med, men som du skal erstatte med en lille gave. Du kan også lægge en besked.

7. Find noget vand

Mange dyr er i forårshumør. For nogen er det parringstid, andre skal nyde den friske forårssol, mens andre er lige kommet til verden, som haletudser. Du kan derfor nemmere finde dem i vandløb, søer og damme, hvor de fiser rundt. Men også slanger, firben og fugle, som man måske ikke ser til hverdag, er til at finde i disse dage.

8. Gå til dit lokale bibliotek

Lokalbiblioteker kan være en glimrende ressource at bruge i sommerferien. Du kan låne lydbøger, dvd'er og traditionelle bøger eller deltage i nogle af de børneaktiviteter, som mange biblioteker tilbyder. Mens børnebørnene bliver underholdt, kan du bruge din tid på at undersøge børnevenlige arrangementer i lokalområdet eller måske finde en god bog, du kan slå dig ned med, når poderne er hjemme ved mor og far igen.

9. Lad dem nyde lidt alenetid

Børns hjerner er vidunderlige ting, så du skal ikke bekymre dig om at fylde hvert minut af dagen. At lade dem lege alene i haven eller deres værelser vil opmuntre til uafhængighed og lade deres fantasi flyde. Malebøger, puslespil og historieskrivning er fantastiske måder for dine børnebørn at underholde sig selv på!

Vi elsker alle at skabe minder med vores kære, men det kan være svært at besøge så ofte, som vi gerne vil. Hvis du gerne vil bruge mere tid sammen med din familie og venner, har du så overvejet at flytte tættere på dem i din pensionering?