Når du har brug for mere hjælp i hverdagen

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Det kan være svært at acceptere, når alderen gør fysikken dårligere, og man ikke længere kan overkomme ting, der førhen ikke har var noget problem. Der er dog hjælp at hente flere steder fra. I denne mini-guide kommer vi med forslag til forskellige muligheder:

Hjemmehjælp fra kommunen

Du kan søge om at blive bevilliget hjemmehjælp fra kommunen, og frivalgsydelse betyder endda, at du selv kan vælge, hvor du ønsker at modtage hjemmehjælpen fra. Det er kommunen der vurderer, hvilke opgaver du kan få hjælpen til, og de kommer også med en vurdering af, hvor meget du kan blive bevilliget.

Du kan få hjemmehjælp til 3 typer af opgaver;

Praktisk pleje

Herunder hører hjælp til at komme i bad, ud af sengen om morgenen, få hjælp med at spise og andet i den dur.

Personlig hjælp

Den personlige hjælp dækker opgaver som indkøb, hjælp til tøjvask, og hjælp til rengøring af dit hjem.

Madservice

Madservice betyder, at du kan få hjælp bragt hjem til dig, hvis du ikke selv kan lave maden.

Det er dog langt fra altid, at den bevilligede hjemmehjælp er nok til at få klaret de opgaver, du ikke selv kan udføre, og hvad kan man så gøre?

Fritvalgsordningen gør det muligt, at du kan vælge at tilkøbe ekstra hjemmehjælp, udover den du er bevilliget, fra den samme leverandør, som allerede får hjælp af. På denne måde undgår du, at der kommer for mange forskellige hjælpere ind i dit hjem.

Udover private hjemmehjælpsfirmaer, er der dog også andre muligheder for at få hjælp:

Lad børnebørnene tjene lommepenge

Har du børnebørn på et vist alderstrin, er det en glimrende måde både at få set børnene mere på og samtidig få udført nogle af de mere fysiske opgaver i hjemmet. Opgaverne skal selvfølgelig være tilpasset i sværhedsgrad efter børnenes alder, men de fleste vil kunne finde ud, med din vejledning, at skifte sengetøj, støve af, hænge vasketøj op, tømme opvaskemaskine, købe ind eller støvsuge.

Har du ikke børnebørn, eller bor de længere væk, end at de kan komme til og fra din bopæl selv, er det muligt at ansætte et ældre barn/ung fra lokalområdet. Der er mange unge mennesker, der gerne vil tjene nogle ekstra lommepenge, men som er for unge til at få et job hos den lokale købmand. Sæt et opslag op hos købmanden, på bibliotekets opslagstavle eller hos bageren.

Find hjælpen over nettet

På de fleste biblioteker tilbyder de gratis kurser indenfor håndtering og brug af computer og internet. Tiden er særdeles godt givet ud, for online finder du mange muligheder for hjælp. Her kan du blandt andet bestille dagligdagsvarer og få dem bragt ud via nemlig.com. Du kan også bestille mad fra restauranter i lokalområdet, og få det bragt lige til døren. Eller har du brug for specielle produkter, som ikke fås i nærliggende butikker, er nettet ideelt til at mindske geografiske afstande.

Få rådgivning omkring økonomiske, sociale eller juridiske spørgsmål

Hos Ældresagen har de en telefonrådgivning, hvor du kan ringe ind, hvis du har spørgsmål af juridisk, social eller økonomisk karakter. Har du eksempelvis brug for hjælp til at få oprettet et testamente, men ikke aner, hvor du skal henvende dig, så kan rådgivningen hjælpe dig videre, og give dig kontaktoplysninger på advokater, der har speciale indenfor netop det felt.

Det kan også være almindelige spørgsmål om, hvordan du får ansøgt om hjemmehjælp, eller hvordan du ansøger om en ældrebolig.

Søg efter havehjælp, elektrikerhjælp eller andet

Du får fra tid til anden brug for hjælp til mere håndværkerprægede opgaver, som man skal have lidt speciel knowhow til at udføre uden, at det nødvendigvis skal udføres af en autoriseret fagmand. Der er flere hjemmesider, hvor man kan søge efter privat hjælp.