Mange pensionister lever med gigt: Kan motion hjælpe?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Over 800.000 danskere lever i dag med gigt, og tallet er stigende.

Nogle taler om, at tidens store fokus på motion er en af årsagerne, fordi vi overbelaster vores krop, især leddene. Men faktisk har det vist sig, at det forholder sig helt modsat. Man har nemlig større risiko for at gå gigt, hvis man ikke bruger sin krop nok.

Stærke muskler giver stærke led

Slidgigt er den mest udbredte gigsygdom i Danmark, og den opstår, når brusken i leddene bliver nedbrudt og leddene derfor bliver stive. Hvis leddene bliver belastet meget, er risikoen for slidgigt større. Derfor får elitesportsudøvere og landmænd for eksempel ofte gigt. Det betyder dog ikke at mere aktivitet giver gigt - tværtimod.

Leddene bliver nemlig især slidt, hvis musklerne ikke er stærke nok til at stabilisere dem. Derfor har almindelige mennesker størst risiko for gigt, hvis de er inaktive. En almindeligt aktiv livsstil kombineret med sund mad er det bedste værn mod gigt – og den bedste behandling, hvis sygdommen rammer.

Forebyg gigt med en sund livsstil

En god og varieret kost, som består af meget mad fra planteriget og fed fisk er nemlig effektivt i behandlingen af gigt. Især hvis du har en inflammatorisk gigtform, kan det hjælpe med at holde inflammationen nede – sukker og mættet fedt gør derimod ondt værre.

Kosttilskud kan også være med til at stoppe gigten fra at blive værre. Stoffet glucosamin kan for eksempel fås som kosttilskud, og kan være en god hjælp, i takt med at kroppen nedsætter produktionen af stoffet. Glucosamin er med til at reparere bruskvævet i kroppen, så leddene ikke bliver mere slidte, end de allerede er.

Konklusionen er altså, at motion ikke giver gigt, hvis du vel at mærke træner rigtigt og ikke slider din krop op. Bruger du eksempelvis en træningselastik i stedet for vægte belaster du dine led mindre. Derimod kan almindelig motion faktisk forebygge gigt, og kombineret med sund mad er det det allerbedste værn mod gigt.