Kan ikke betale sin plejehjemsplads: Nu skal oldebarnet på 11 år betale

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Charlotte Friis

En 81-årig kvinde fra Tyskland kan ikke dække omkostningerne til sin plejehjemsplads. Nu vil socialkontoret have hendes 11-årige oldebarn til at betale
Har kun råd til en del af udgiften

Anita Hermann, der er 81 år, bor på et plejehjem i Tyskland. Pladsen koster omkring 15.000 kr. om måneden, hvoraf hun ud fra sin pension selv kan dække de 12.000 kr. Anitas datter, der arbejder i en bagerforretning, har ikke mulighed for at støtte sin mor økonomisk, da hun kun lige kan få tingene til at løbe rundt, som de er nu.

Da Anita ingen andre slægtninge har, der kan bidrage økonomisk, bør socialkontoret derfor dække det resterende beløb, eller risikerer den ældre kvinde at blive smidt ud af sin bolig.

Anita udtaler til tag24, at det vil være helt utænkeligt, da hun ikke evner at bo for sig selv. Anita, der har Parkinson, er derfor meget nervøs for situationen.

Datteren søgte hjælp hos socialkontoret

Anitas datter har derfor søgt hjælp hos socialkontoret, der vendte tilbage med et lidt overraskende svar.

Det har nemlig vist sig, at Anita igennem de sidste 10 år har betalt omkring 375 kr. om måneden i lommepenge til sit oldebarn Karl, der nu er blevet 11 år.

Da reglerne siger, at man ikke er berettiget til hjælp, hvis man bortgiver en del af sin formue, kan Anita altså ikke forvente at få hjælp fra socialkontoret, før hun har fået pengene tilbage og har brugt dem på huslejen.

Pengene løber op i godt 43.000 kr., som iflg. Karls bedstemor dog alle er blevet brugt til babyting til Karl, da hans forældre ikke har mange penge at gøre godt med.

For at godtgøre, at pengene er brugt, har socialkontoret bedt forældrene om at indsende kvitteringer for det, som pengene er brugt på. Da de løbende har brugt af pengene, er det dog en umulig opgave, udtaler Anitas datter, Kerstin Tietze.

En advokat med speciale i socialret mener da også, at det er helt urealistisk, at familien skal kunne fremvise kvitteringer for alt det, som pengene er brugt på, da der i flere tilfælde er tale om små og ubetydelige ting. Han mener derfor, at kravet er ulovligt.