I et forsøg på at undersøge hvorfor flere og flere seniorer går tidligt på pension har Aske Juul Lassen sammen med et hold af kollegaer talt med næsten 100 HR-chefer, TR'ere, ledere og seniormedarbejdere.
Til Faglige Seniorer udtaler han:
"De seniormedarbejdere, vi har interviewet, mener, at de har de rette kompetencer, og deres kolleger synes for det meste også, at de bidrager positivt til opgaveløsningen."
Dovne og umotiverede
Når både medarbejderen og kollegaer mener, at seniorerne hjælper med at løse de arbejdsopgaver de får, så kan det undre, at seniormedarbejderen alligevel stopper tidligere.
En af grundende kan, ifølge Aske Juul Lassen, være de mange fordomme, der eksisterer omkring den gruppe af ansatte. Der hersker nemlig en idé om, at jo ældre man er des mindre produktiv er man, man er ufleksible og har mistet motivationen.
Fordomme om fordomme
En del af forklaringen skal placeres hos den frygt og usikkerhed, der kan være i at være en af de ældste på arbejdspladsen. I Faglige Seniorers egen undersøgelse stemmer 43%, at de bliver mødt af fordomme omkring deres alder på arbejdspladsen.
Men som det står i starten af artiklen, så er det ikke den opfattelse, der hersker på de danske arbejdspladser. Men hvorfor er det så, at disse forestillinger gør, at seniormedarbejderne overvejer at gå på tidlig pension?
Ifølge Aske Juul Lassen handler det i høj grad om, at seniormedarbejderen selv føler, at deres kollegaer tænker om dem. Det er altså en fordom om, hvilke fordomme andre har om en, der påvirker.
"Det behøver derfor ikke at have noget at gøre med, hvad kollegerne synes om den ældre medarbejder, men handler ofte om, hvad seniormedarbejderen tror, at kollegerne tænker," fortæller Aske Juul Lassen.