Den perfekte plæne er nærmest religion i parcelhuskvartererne, men en tæt, sund og grøn plæne er ikke kun pæn, det er også godt for havens liv. Plantoramas plæneekspert giver råd til at august-sikre plænen.
Græsplænen er fejlagtigt den lette løsning i mange danske haver. Faktisk kræver få ting i haven så meget opmærksom og pleje som netop græsplænen. Når den gror, skal den klippes, og mellem klipninger er der blandt andet gødning, lugning og eftersåning, som sikrer det perfekte grønne dække.
Arbejdet i haven kan dog lettes. Plantorama, som er Danmarks største kæder af havecentre, sælger hvert år tusindvis af græsfrø, og deres plæneekspert er klar i spyttet, når det kommer til grønsværens augustpleje.
Det skriver Plantorama i en pressemeddelelse.
"Du kan næsten ikke slå din plæne ofte nok, for det stimulerer og styrker væksten. Det er helt overordnet. Når det så kommer til august, så er eftersåning og kaliumholdig gødning afgørende. Det sikrer et tæt plænedække som kvæler mos og ukrudt og den kaliumholdige gødning giver næring vinteren over, så rodnettet kan vokse sig stærkt til næste år," siger Kamilla Høy, som med mange års professionel haveerfaring kender en god plæne.
Fire råd til plænearbejdet i august
På verdensplan findes der over 10.000 forskellige græssorter, og selvom der er bøvlede plejemetoder til flere af dem, så kan man på de danske breddegrader holde sig til nogle generelle plænetips:
Riv græsplænen. Inden plænen sendes på vinterdvale, er det en god ide, at få den revet igennem for mos, blade og døde planterester, som stjæler pladsen fra græsset. Er plænen hårdt plaget, kan der anskaffes en vertikalskærer. Den er hård ved både mos og ukrudt og lufter samtidig bunden af plænen, som giver luft til græsrøddernes vækst.
Efterså græsset. En varm sommer eller ivrig havefodbold kan efterlade brune og døde huller i græsdækket. Med en eftersåning i august når græsset at sætte sig inden vinterdvalen, og kommer stærkt igen til foråret. En tæt græsplæne vil også modvirke uønsket plantevækst, og derfor kan en let årlig eftersåning af plænen generelt anbefales.
Gød plænen kaliumholdigt. Plænen skal som hovedregel kun gødes to gange årligt, så længe der bruges organisk gødning, som er langsomt virkende i modsætning til kunstgødning. I starten af sæsonen og igen i august. Det vigtige ved augustgødningen er, at der benyttes en kaliumholdig blanding, da formålet ikke er at booste plantevækst nu, men at give græsset store næringsdepoter til vinteren, så den kommer stærkt tilbage næste år. Indholdet i gødningen kan aflæses i N-P-K, som står for Nitrogen, Phosphor og Kalium. Et godt plænemiks i N-P-K lyder på 14-3-15.
Anlæg ny græsplæne i august. Ligesom august er et godt tidspunkt til at efterså en eksisterende plæne, så er det også nu, der skal anlægges ny plæne. Mens jorden er lun og fugtigheden høj, har græsfrø de bedste betingelser for at slå stærke rødder og overvintre, så de kan komme godt igen næste år.
Husk plænen til foråret. Fra april når plænen atter vågner og skal slås for første gang på året, bør man derefter holde en høj kadence på klipningen, hvor græsset holdes i 2,5 cm til 3 cm højde. Den hyppige klipning stimulerer både græssets vækst og afklippet giver naturlig gødning til plænen.