Forskning viser, du skal fokusere på disse 2 ting, hvis du vil have et godt helbred som ældre

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er i 40'erne og 50'erne, der for alvor kan gøre en forskel for vores senere helbred.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Globalt lever mennesker længere, og alle lande i verden oplever vækst i størrelsen og andelen af ​​ældre i deres befolkning. Antallet af personer på 80 år eller ældre er sat til at blive tredoblet mellem 2020 og 2050 til 426 millioner.

Nu har to nye forskningsartikler i specialtidsskrifter udgivet af British Medical Journal kastet nyt lys over, hvilken adfærd i midten af livet, der kan hjælpe med at forbedre vores chancer for at nyde godt helbred senere i livet.

Det skriver The Guardian.

Den første undersøgelse viste, at tilfredsstillende forhold til partnere, slægtninge, venner og kolleger er forbundet med en lavere risiko for at ophobe flere langsigtede lidelser i alderdommen.

Jo mindre tilfredsstillende disse forhold er i 40'erne og 50'erne, jo større er risikoen for at få flere sygdomme senere i livet, tyder forskningen på.

Flere beviser indikerer en sammenhæng mellem stærke sociale netværk og godt helbred og velvære i ældre alder, men indtil nu har det ikke været kendt, om disse forbindelser kan sænke risikoen for flere langsigtede lidelser eller multimorbiditet.

Dobbelt så stor risiko

Undersøgelsen undersøgte data fra næsten 8.000 kvinder i Australien, som var fri for 11 almindelige langtidstilstande og i alderen 45 til 50 år, da undersøgelsen startede i 1996. Hvert tredje år rapporterede de deres tilfredshedsniveauer med deres partnere, familiemedlemmer, venner og arbejde kollegaer.

De blev fulgt i 20 år for at se, om de udviklede diabetes, hypertension, hjertesygdomme, slagtilfælde, kronisk obstruktiv lungesygdom, astma, osteoporose, gigt, kræft, depression eller angst.

De, der rapporterede det laveste niveau af tilfredshed med deres sociale relationer, havde dobbelt så stor risiko for at udvikle flere tilstande sammenlignet med dem, der rapporterede de højeste niveauer af tilfredshed, fandt forskerne frem til.

Lignende resultater blev fundet i hver anden type social relation, ifølge resultaterne, der blev offentliggjort i General Psychiatry journal.

Mens undersøgelsen kun omfattede australske kvinder, hvilket betyder, at resultaterne muligvis ikke er anvendelige for mænd eller andre kulturer, havde resultaterne "betydelige konsekvenser" for sundheden, sagde forskerne fra University of Queensland.

Resultaterne viser "fordele ved at starte eller opretholde høj kvalitet og forskellige sociale relationer gennem middel til tidlig alderdom", forklarer forskerne bag undersøgelsen.

"For det andet kan interventioner med fokus på social relationstilfredshed eller kvalitet være særligt effektive til at forhindre progression af kroniske lidelser på samfundsniveau."

"For det tredje bør sociale forbindelser betragtes som en folkesundhedsprioritet i forebyggelse og intervention af kroniske sygdomme både på landsplan og globalt."

Sund krop, sundt sind

En anden undersøgelse viser, at regelmæssig fysisk aktivitet i alle aldre er forbundet med en bedre hjernefunktion i alderdommen, og at opretholde en træningsrutine i hele voksenalderen ser ud til at være bedst til at bevare mental skarphed og hukommelse og afværge tilstande som demens.

Selv at dyrke motion i 60'erne for at forbedre kognitiv funktionhar en virkning, tyder forskning ledet af University College London og offentliggjort i Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

Undersøgelsen undersøgte data fra 1.417 mennesker om, hvor meget motion de dyrkede i løbet af fire årtier. Undersøgelser blev udført fem gange i løbet af voksenalderen, hvor folk var i alderen 36, 43, 53, 60 til 64 og 69.

Kognitive tests, plus dem, der kiggede på behandlingshastighed og hukommelse, blev udført, når folk nåede 69. De, der var fysisk aktive mindst en til fire gange om måneden i alle fem separate undersøgelser, klarede sig bedst i testene.

"Den største kognitive effekt blev set for dem, der forblev fysisk aktive hele deres liv," siger hovedforfatteren Dr. Sarah-Naomi James. "Effekten er akkumulerende, så jo længere et individ er aktivt, jo mere sandsynligt er det, at de har en højere kognitiv funktion senere i livet."

Dr. Susan Mitchell, fra Alzheimers Research UK, siger, at undersøgelsen viste, at det "aldrig er for sent at begynde at være aktiv", og hvor vigtigt det er "at forsøge at opretholde dette gennem hele vores liv".