Før var det de unge: Nu har danskere over 65 år taget trist føring

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Ekspert mener, der er flere årsager til, det har udviklet sig sådan.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Når du tænker indtag af alkohol, tænker du måske særligt på unge.

Det er der da også god grund til, når vi taler om Danmark. Fra 2010 til 2021 var det nemlig de yngre danskere (16 til 24 år), der drak mest alkohol.

Men tiderne skifter, og det gør førstepladsen på listen over alkoholindtag også.

Således er det nu danske seniorer, der drikker mest alkohol.

Det skriver DR på baggrund af den seneste undersøgelse fra Den Nationale Sundhedsprofil.

Mere end hver femte dansker på 65 år eller ældre svarer i undersøgelsen, at de drikker mere end 10 genstande på en typisk uge.

Til sammenligning er det hver tiende dansker - helt præcist 10,4 procent - mellem 35 og 44 år, som svarer det.

Hvorfor er det sådan?

ifølge Annette Søgaard Nielsen, der er professor ved Enheden Klinisk Alkholforskning på Syddansk Universitet, er der faktisk flere forklaringer på, at tingene har ændret sig.

Overfor DR påpeger hun som det første, at nuværende danske seniorer tilhører en generation, der er vokset op i et rigt samfund, hvor man har dyrket nydelse og alkohol som en del af "det gode liv".

Ældre danskere har således været fant til at have et ret højt forbrug af alkohol, da de var midaldrende, og når de så forlader arbejdsmarkedet har de tid og penge til at gå fra at drikke en del til at drikke endnu mere.

Hun påpeger også, at det kan give en slags feriestemning for mange.

Men der er også den anden, og noget mørkere, forklaring, som er, at det bruges som en slags selvmedicinering eller til at bedøve sig selv med, fordi man ikke er glad i tilværelsen.

Skader mere med alderen

Alkohol skader kroppen mere med alderen. Der opstår for eksempel hurtigere skader på organerne hos ældre mennesker, når de drikker meget alkohol, end ved unge mennesker.

Antallet af personer over 60 år, der søger hjælp i det offentlige for at slippe af med et problematisk forhold til alkohol, er steget med 33 procent i løbet af fem år.

I konkrete tal er antallet steget fra cirka 3000 til 4000 personer.

Det viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Og selvom Anette Søgaard Nielsen er glad for, at flere ældre søger hjælp hos det offentlige i forhold til alkoholforbrug, så mener hun også, det er noget, vi skal være opmærksomme på.

"Det er selvfølgelig et advarselstegn, at flere ældre søger den offentlige behandling. Det skal vi være bekymrede for, for det indikerer, at flere har et problem," siger Anette Søgaard Nielsen.

Alle kommuner har et gratis tilbud om behandling for misbrug eller afhængighed af alkohol.