Flere danskere ønsker en personlig afsked når de skal begraves

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Begravelser bliver mere unikke og personlige. De pårørende ønsker blandt andet specielle sange, kister og gravsten. Flere pårørende ønsker at give den, de har haft kær, en personlig og unik begravelse, som afspejler det enkelte liv.

Det meddeleler flere begravelsesforretninger og bedemænd rundt omkring i landet, som hjælper familierne med at planlægge begravelserne. For eksempel skal afdøde iklædes deres yndlingstøj, bårebuketterne skal have særlige blomster, og rustvognen skal køre gennem steder, som den afdøde har haft et forhold til – det kan være barndomshjemmet eller arbejdspladsen.

Bedemænd arrangerer begravelserne 

Når en person går bort, rækker de pårørende som det første ud til en bedemand. Det er bedemanden, der står for alt det praktiske i forbindelse med et dødsfald – det kan være alt fra papirarbejde til bisættelse og aftaler med kirken.

En af de bedemænd, der er med til at hjælpe familierne med at planlægge de personlige begravelser, er Bedemandsforretningen i Ballerup uden for København.

Her fortæller de, at de ofte oplever personlige forespørgsler, og at de forsøger at efterkomme dem så godt som muligt. De opfatter de personlige ønsker som en måde for familierne til at vise de efterladte værdighed og respekt.

Det individualiserede samfund 

Flere sociologer peger på, at det er vores samfunds høje fokus på individet, der giver anledning til de personlige begravelser. Særligt de sociale medier med den dertilhørende selvfremstilling og mange selfies bidrager til det store fokus på enkeltpersoner og individet. Tidligere har man set de personlige aftryk til bryllupper især, hvor forskellige bryllupstemaer har afspejlet det par, som skulle ægtes.

Tendensen er bare yderligere forstærket i dag, hvor det også er blevet udbredt at blive gift uden for kirken, for eksempel i haven eller baggården. Flere ægtepar vælger at bære andet tøj end blot den klassiske brudekjole og jakkesættet, ligesom der bliver serveret alternativ mad og spillet anderledes musik.

Begravelsernes tur 

Derfor virker det naturligt, at tendensen til de mere individualiserede traditioner og ceremonier nu også rammer begravelserne. Nogle mener også, at tendensen skyldes, at begravelserne mere betragtes som en fejring og hyldest af det afsluttede liv frem for den triste afsked. Uanset årsagen til de mere alternative begravelser giver det bedemændene mere at lave – og deres funktion endnu mere vigtigere, påpeger flere.

Når mulighederne bliver flere og flere er det nemlig bedemandens opgave at hjælpe familierne med at vælge rigtigt.

Guide til den personlige begravelse 

Hvis du står i den svære situation, det er at planlægge en begravelse, så kan du på forhånd gøre dig nogle tanker om, hvilken begravelse du ønsker, inden du kontakter en bedemand – og det gælder, uanset om du ønsker begravelse, bisættelse eller en ikke-kirkelig ceremoni.

Det kan for eksempel være hvilke slags blomster, sange og sten, der skal benyttes. Du kan også tænke over de ting, som du ikke skal bruge bedemandens hjælp til, som for eksempel det arrangement, der finder sted umiddelbart efter begravelsen, også kaldet for gravøl.

Hvis den afdøde godt kunne lide mad, så er det oplagt at inddrage mad som en del af arrangementet. Hvis det i stedet var musik, så kan det være omdrejningspunktet, eller hold det i naturen, hvis vedkommende var et udemenneske.

Vær opmærksom på reglerne 

I forbindelse med de personlige og alternative begravelser er der dog stadig nogle regler, du skal være opmærksom på.

For eksempel kan du ikke sprede den afdødes aske, hvor du vil. Og hvis du vil sprede det over havet, er der nogle særlige dokumenter, du skal udfylde. I disse situationer kan en bedemand hjælpe dig med at få et overblik over de særlige regler ved at vælge en alternativ begravelse.