Det kan hurtigt blive sidst på måneden, når det samlede budget er 12.965 kr. i folkepension. Brutto. Ny forskning sætter hverdagslivet for de 57 procent af folkepensionisterne under lup, der lever uden opsparing ved siden af.
Det er sociolog Rikke Nøhr Brünners, der med sin Ph.d.-afhandling ’Fattigdom i alderdommen’ viser et sociologisk studie af levekår og hverdagsliv blandt de fattigste folkepensionister i Danmark.
- Det er i sociale sammenhænge, de er hæmmede. Der er fx en kvinde, der ikke råd til at gengælde venners invitationer til aftensmad, så hun inviterer ’kun’ til kaffe. En anden bliver nødt til at melde afbud, når veninderne tager på café, siger Rikke Nøhr Brünner.
Hun peger på, at selv om folkepensionisterne ikke opfatter sig selv som fattige, er de klar over, at deres økonomiske råderum er mindre end så mange andres. Det kan opleves som skamfuldt, når barnebarnet får flottere fødselsdagsgaver af de andre bedsteforældre. Men generelt gør folkepensionisterne en dyd ud af nødvendigheden, når der ikke er penge til nyt tøj, rejser eller fester.
- Det er mennesker, der tidligere i livet har oplevet knaphed, og som derfor forholder sig praktisk til situationen. En løsning kan være at afstå fra at købe frisk frugt eller bare at skære ned på madindkøb, siger Rikke Nøhr Brünner.
Folkepensionisterne i undersøgelsen har ingen muligheder for at ændre deres økonomiske situation. Det kan ikke lade sig gøre at få en ekstra indtægt eller arbejde ved siden af måske pga. helbredet. Det er mennesker, der ikke har haft mulighed for at spare noget op i løbet af deres arbejdsliv, og de klarer sig gennem dagen og vejen, og de klager på ingen måde. Selv om de har signifikant dårligere levekår end de rigeste pensionister.
Rikke Nøhr Brünners undersøgelse er finansieret af VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd og Fonden Ensomme Gamles Værn.
Læs mere om Ann Fabricius her:
https://www.egv.dk/diverse/407-89-arig-lever-pa-et-minimum-jeg-vil-klare-mig-selv