”Farmor, lov mig du bliver hundrede år”.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Vi lever længere end nogensinde før, siger statistikkerne. Måske er du også en af dem, som har lovet et eller flere børnebørn at leve i hundrede år. Det forpligter! Hvis du skal leve i hundrede år er en sund og aktiv alderdom at foretrække.

Sund mund

De blivende tænder begynder at komme frem i 6-års alderen. Med lidt hurtigt hovedregning kan man derfor konkludere, at vores tænder gerne skulle holde i over 90 år. Man får kun ét sæt tænder, så det er med at passe på dem!

Ældre er desværre ikke de hyppigste gæster hos tandlægerne. Her kunne man ellers have fortalt dem, hvad der skal til, for at tænderne holder hele livet.

Først fremmest skal de børstes – mindst to gange om dagen. I takt med at man bliver ældre, bliver man også mere udsat for at få paradentose. Paradentose kan afhjælpes ved hyppigt brug af tandtråd og blid børstning af tænderne. Et godt råd er at købe en tandbørste med bløde hår. De bøde hår presser ikke på sammen måde på tandkødet, som derfor ikke forsvinder længere ned.

Dernæst skal der hyppigt bruges tandtråd. Tandtråden skal være af højkvalitet, da den billige nede fra supermarkedet ikke kommer til at hjælpe gummerne i længden. Faktisk forvolder de mere skade end de gør gavn. I stedet bør man tage ned på det lokale apotek og købe deres udgave af tandtråd, som let kan komme ind i alle genstridige kroge.

Stimuleret sind

Hjernen skal stimuleres hele livet. Gennem hele livet skal vi lære og opleve nye ting, for at holde vores hjerne ’frisk’ og stimuleret.

De ting, der virker bedst for at stimulere hjernen er oplevelser. Specielt det at opleve andre kulturer, og komme helt tæt på. Det vil sige, at man skal ud og opleve den store verden gennem hele livet. Verden er heldigvis så stor, at det er de færreste, der kan nå at opleve det hele på en livstid, hvorfor der vil altid være nye og spændende steder at gå på opdagelse.

Andet godt, der kommer ud af at rejse verden rundt er, at man får helt nye fortællinger man kan dele med sine børnebørn. De vil elske at høre, hvordan deres bedste har været ude i den store verden, og besøge fremmede lande.

Det kræver dog lidt planlægning, hvis man ønsker at få det meste ud af sine hårdt tjente kroner og ører. Der findes heldigvis mange måder, hvorpå man kan finde de billige flybilletter. Ved at bestille lidt på forhånd og planlægge sine ophold selv, kan der være mange penge at spare, på både rejser og oplevelser.

Mange muskler

Kroppen er det, der bliver slidt mest igennem hele vores levetid. Derfor er det vigtigt at holde kroppen stærk og aktiv. Dette kan lade sig gøre via mange forskellige metoder – det hele kommer an på den enkeltes behov og kropstype.

Det der skal tages nøje højde for, når man er kommet op i årene, er, at kroppen allerede har taget sin form for slid, igennem flere års hårdt arbejde og brug. Derfor er det ikke unormalt, hvis der er nogle skavanker, noget ubehag eller at kroppen generelt brokker sig på alle givende tidspunkter. Det handler derfor om at forebygge mod yderligere slid, og prøve på at vende denne udvikling til noget mere positivt.

Det er kan bl.a. behandlingssystemet body SDS kommer ind i billedet. Dette er en behandlingsform, der alt efter om der behov for fysisk eller følelsesmæssigt brug for hjælp, vil blive designet efter den nødvendige behandling. Det foregår typisk i 55 minutter, hvor der bliver arbejdet med de lidelser der nu kunne være. Her kan det både være stress, gigt, smerter, ømhed og mange flere. 

Andre muligheder ville være at begynde en mere aktiv livsstil, begynde at gå lidt oftere, ikke sidde og se fjernsyn dagen lang og måske finde sig en ny hobby, som kan holde en beskæftiget.