Får du nok? 8 næringsstoffer, der bliver vigtigere med alderen

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Vær god ved din krop, så vil den være god ved dig!

Som vi kommer op i alderen bliver det vigtigt, hvis vi ønsker et langt og sundt liv, at være opmærksom på, at vi får de rigtige vitaminer og mineraler til at holde kroppen i gang.

Sammen med motion til både krop og hjerne er dette noget af det vigtigste vi kan gøre for at pleje kroppen.

Den amerikanske side AARP deler her otte vigtige næringsstoffer til personer over 50.

B12 Vitamin

Som pensionsalderen kommer nærmere, så svækkes kroppens evne til at absorbere dette vitamin. Desværre, da det er ret essentielt for at danne røde blodlegemer og få det centrale nervesystem til at fungere.

For veganere og vegetarer kan det være en god idé at snakke med lægen om tilskud, men ellers kan man finde store mængder i det i diverse animalske produkter som f.eks. æg, makrel og røde bøffer - så er der også en god grund til at købe en ekstra af dem til aftensmaden.

B6 Vitamin

Ligesom B12, er B6 også godt for nerverne, ligesom det er med til at styrke dit immunforsvar. Modsat B12 så er det ikke noget din krop er mindre modtagelig overfor med alderen, man skal dog være opmærksom på, at mæd skal spise ca. 2 mcg mere end kvinder i gennemsnit. Det svarer ca. til en halv banan.

Derudover kan dette vitamin findes i så lækre råvarer som spinat, laks, tun og citrusfrugter.

Magnesium

Den her er en af de vigtige - og oversete. Faktisk anslås det af AARP, at mellem 70 og 80% af dem over 70 er i magnesium underskud.

Det kan ende med at koste dyrt, da mangel på magnesium kan forårsage alt fra søvnbesvær og sukkersyge til depression og slagtilfælde.

Hvis man ønsker at stå stærkere mod disse ting anbefales det at inkludere: frø, nødder, mejeriprodukter og bladgrøntsager.

Omega 3

Her er en af dem, vi har hørt rigtig meget om i Danmark. Men ved I hvorfor og hvad Omega 3 gør?

Måske ved I, at det er godt for hjernens sundhed. Men undersøgelser viser, at det også er godt for at forebygge hjerteproblemer.

De fleste er nok bekendt med, at de findes i fed fisk. Men valnødder og chiafrø er også gode kilder til Omega 3 - bare pas på, at du ikke spiser for meget.

Fiber

Fibre er gode for hele fordøjelsessystemet, det ved de fleste vist. Men det er også godt for hjertets velbefindende samt sænker risikoen for bl.a. diabetes og diverse former for cancer.

Det meste frugt og grønt er spækket med fibre, så det er nok ingen dårlig idé at udskifte tilbehøret til den bøf vi nævte tidligere til en salat.

D-Vitamin

Vinteren er på tilbagetog og det betyder mere sol, hvilket heldigvis betyder mere D vitamin til dem af os, der ikke er så heldige at have en lysterapilampe.

Et godt indtag af D-vitamin er med til at øge kroppens indtag af calcium. Men D-vitamin kan være svært at få i tilstrækkelige mængder gennem kosten alene, dog anbefales det at spise fed fisk og mejeriprodukter, for at mindske behovet for kosttilskud.

Calcium

Som beskrevet ovenfor er det godt med et sundt optag af calcium og som alderen skrider frem bliver det sværere og sværere for kroppen. Især for kvinder, der er på den anden side af overgangsalderen.

Hvis man mangler calcium i kosten kan det påvirke ens knogledensitet, altså hvor tætte og faste knoglerne er og mindske risikoen for brud og andre knoglerelaterede skader.

Ønsker du at få mere calcium i din kost, så ved du sikkert allerede, at især mælk er godt til det. Derudover er produkter så som bladgrøntsager og fisk med bløde knogler så som sardiner og laks på dåse, hvor du ikke mærker deres knogler.

Protein

Proteiner, musklernes mursten, ja, den er god nok. Med alderen bliver det vigtigere at få nok protein til at holde kroppen velfungerende. Det er bl.a. fordi det hjælper på at komme sig over sygdom og på at stabilisere blodsukkeret - og ikke kun for at vinde Senior Bodybuilder konkurrencer.

Du skal gerne indtage op mod 2 g protein per kilo du vejer, hvilket kan være svært at få. Derfor anbefales produkter som skyr og kylling for at få proteinindtaget i vejret.