En ny start som pensionist

Skrevet af Redaktionen

Der kommer uomtvisteligt et punkt i livet, hvor man indser størstedelen af sine oplevelser ligger bag sig. Måske du sidder og drømmer dig tilbage til det eksakte øjeblik, du mødte din store kærlighed? Eller til den ekstatiske glæde ved din første store forretningsaftale efter mange års opslidende uddannelse?

Vi bliver ældre end nogensinde før. Økonomiske og deraf teknologiske fremskridt muliggør dette. Pensionsalderen er dog ikke vokset proportionelt med denne udvikling, hvorfor man i flere tilfælde føler en vis tomhed i livet, hvor livet i stedet kunne tage en ny drejning og en ny begyndelse. For første gang i dit liv har du formentlig både tiden og pengene til at gøre hvad du vil – og mulighederne er mange! I dette indlæg stilles der skarpt på disse muligheder og eventuelle faldgruber.

Overfør dit arbejde til nye hobbyer

Mange gør denne fejl at negligere, hvor vigtigt deres arbejde egentlig var for deres identitet. Allerede Karl Marx erkendte arbejdets betydning som værdiskabende element i hverdagen, og selvom mange af hans teorier har vist sig fejlslagne, har dette element, i et samfund hvor skillelinjen mellem arbejde og fritid stadig udpensles, vist sig mere end holdbart. De fleste finder det spændende og stimulerende at beskæftige sig med noget, man excellerer i – hvorfor ikke finde en hobby som forlængelse af de kompetencer, man har udviklet gennem næsten et helt menneskeliv?

Et eksempel kunne være matematikeren og økonomen, som har beskæftiget sig med den for mange lukkede verden af tal. For dem kunne det mere specifikt gøres ved at tjene lidt håndører ved omveksling af råmaterialer i stedet for at bruge tiden på endnu en gang at klage over skat. Guldpriser, blandt andet, har i flere år set en opadgående kurve.

At rejse er at leve

Verden bliver til stadighed mindre og komforten ved at udforske den bliver til stadighed større. Det betyder du kan tage længere væk end tidligere med meget mindre besvær. Udnyt det. Tag ud og oplev verden! Gør det med din partner, eller hvis du er alene tag på en af de mange såkaldte singleferier, hvor rammerne er at gøre sig nye bekendtskaber i hyggelige, men forskelligartede rammer. Det kunne for eksempel være et eller flere af disse meget populære feriedestinationer:

  • Solskinsferie på La Palma

  • Ædegilde på Sicilien

  • Krydstogt på Rhinen fra Amsterdam til Basel

  • Safari i Sydafrika

  • Pilgrimsvandring i Toscana

Fælles for disse steder er kombinationen af det nydelsesmæssige i form af strand, vand, mad og vejr med det mere kulturelle aspekt. Tip: Bliv medlem af Ældre Sagen inden du endeligt beslutter dig for din destination. Et indgående udvalg af ferier med indgående information derom er til rådighed med et dertilhørende forum med personlige erfaringer.

Motion og søvn som grundforudsætninger for dit nye liv

Det kan ikke understreges, hvor essentiel søvn og motion er for din tilværelse som pensioneret. Du kan i høj grad imødekomme alderdommen ved at være disciplineret i din søvnrutine samt dyrke 30 minutter gymnastik inden morgenmaden. Disse simple leveregler giver dig ikke bare et fysisk overskud, men påvirker også din mentale tilstand sådan, at du er mere motiveret til at danne et nyt fundament i din tilværelse. Hvis du har længerevarende gener bør du hurtigst muligt opsøge en fysioterapeut. Vær grundig i din research af denne, da niveauet er meget svingende. Find én med flere kompetenceområder, og der igennem en bred vifte af værktøjer til din behandling. Spørg desuden om input til dit træningsprogram, hvis dine erfaringer med gymnastik og motion er begrænset.

Tålmodighed er en dyd

Når alle disse ting er sagt, er det vigtigt du væbner dig med tålmodighed. Et liv uden arbejde er en omvæltning og tager selvfølgelig sin tid at vænne sig til. Undgå at bliv frustreret og følg dit hjerte, så finder du din vej.