En halv million frikadeller: Ældre foretrækker dansk mad

foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Ny undersøgelse viser, at frikadeller stadig er nummer et.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En ny undersøgelse lavet af Det Danske Madhus, viser at ældres favorit stadig er frikadeller 

Det skriver magasinetpleje.

En halv million på seks måneder

Det Danske Madhus er Danmarks største leverandør af mad til ældre der bor i eget hjem. Og her står menuen på frikadeller og andre traditionelle danske retter. 

"Det er jo lidt overraskende. De ældre har de samme favoritter, som de havde for 25 år siden, hvor mange af vores medarbejdere også leverede mad til de ældre" siger Martin Pindstrup, CCO i Det Danske Madhus

Selvom der de seneste år har været fokus på bæredygtighed og kødfrie dage står de ældre fast. 

Hen over de sidste seks måneder har Det Danske Madhus tilberedt over en halv million frikadeller i deres køkkener, der er spredt over hele landet. 

"Vi laver ugentligt godt 30.000 frikadeller, og vi kan se, at frikadeller, karbonader og farsbrød stadig er nummer ét, to og tre," fortæller Martin Pinstrup.

Har sundhedseffekt

På trods af at retterne ikke lyder som om de lever op til den nutidige sundhedsråd, så har retterne en sundhedseffekt. De er nemlig sammensat ud fra overvejelser om sundhed, ernæring og smag. 

"Vi ser desværre ofte, at appetitten og lysten til at spise svigter, når man bliver ældre. Derfor er det vigtigt, at maden er genkendelig og mindeværdig for de ældre, og at den smager godt. Samtidig går vi meget op i at sammensætte maden på en måde, hvor der tages højde for den rette sammensætning af protein, kulhydrater og fedt," siger Martin Pinstrup.

Maden er altså sammensat med kostrådene i tankerne, og som Martin Pinstrup selv påpeger, er det oftest vigtigere at den ældre får næring end at maden er sund: 

"Og det nytter ikke noget med sund mad, hvis den ikke bliver spist. Hvis ældre ikke får den rigtige ernæring, kan de blive svækkede og uvirksomme, så det er utrolig vigtigt at tilberede mad, som bliver spist og som giver madglæde og livsglæde," siger Martin Pinstrup.