Den forkerte el-cykel kan blive en dyr investering

Livet som pensionist

23/1/22 | 11:21

Skrevet af Redaktionen

Cykelmekaniker Magnus Lindhart Jørgensen fra Dansk cyklistforbund og projektleder hos Forbrugerrådet Tænk, Mikkel William Nielsen kommer med nogle gode råd for at undgå fælder, når man skal have en ny el-cykel

Billige el-cykler kan blive meget dyrere på den lange bane

En el-cykel går oftere i stykker og kræver hyppigere reparation end almindelige cykler. Derfor er det vigtigt at kunne få den repareret.

Hvis man køber en billig el-cykel til fx 10.000 kroner, kan det nemt blive en dårlig investering på sigt. Reparationerne kan nemt komme at koste lige så meget som selve cyklen.

Samtidig kan det kan være utroligt svært at skaffe et nyt batteri og andre reservedele, der passer til cyklen, når el-cyklen kommer fra et ukendt mærke.

Vær opmærksom - når du køber en el-cykel

Det vil især være batteri, motor og display, som bliver slidt.

Tjek:
- at motor og batteri kommer fra en stor, troværdig producent.
Det er vigtigt at de også kan levere reservedele til Danmark. Det kan fx være Panasonic, Bosch eller Shimano eller andre cykelmærker, du har hørt om.

- hvor du får fat i reservedele.
Det kan nemlig være svært og dyrt at finde reservedele, hvis cyklen er købt i et supermarked eller fra en mindre producent

- hvor længe producenten leverer reservedele.
Tjek hvor længe producenten garanterer at levere reservedele 

- garantien
Tjek i instruktionsbogen eller spørg forhandleren, hvad garantien dækker

- hvor længe du kan købe nyt batteri.
Det er vigtigt at vide, hvor længe leverandøren har forpligtet sig til at levere batterier. En el-cykel vil nemlig tabe batterikapacitet med tiden, præcis som en mobiltelefon.

- hvad et nyt batteri koster.
Batteriet skal skiftes ud på et tidspunkt og så er det rart på forhånd at vide, hvad et nyt batteri koster,

Prøvekør din nye el-cykel

Når du prøvekører din el-cykel, er det en god idé at være opmærksom på flg.:

- hvordan den er at køre på.
En el-cykel føles noget anderledes at køre på end en almindelig cykel, blandt andet fordi den accelererer meget hurtigt.

- om el-cyklen har centermotor eller forhjulstræk.
Man får et forskelligt tyngdepunkt og køreoplevelse når man kører med centermotor eller forhjulstræk har. Det er en god idé at prøve en af hver type.

- om du kan bremse
En el-cykel accelererer hurtigere end en almindelig cykel. Derfor er det en god idé at tjekke, om du kan finde ud af at bremse.

- Om el-cyklen har en ordentlig affjedring
Man kan cykle hurtigere på en el-cykel end på en alm. cykel. Derfor er det vigtigt, hvordan affjedring er i forgaffel og saddelpind, så du skåner kroppen.

Kilde:

Dansk cyklistforbund og Forbrugerrådet Tænk