Danske seniorboliger står tomme: Få 2 måneders husleje og 10.000 kroners gavekort for at flytte dertil

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er mange penge at spare ved at flytte lige nu!

Når du skal flytte til en ny lejebolig, hvad kigger du så efter? Beliggenhed, størrelse, økonomien i den nye bolig?

Hvis det er det sidste, der vægter højest hos dig, har du lige nu en ret unik mulighed, hvis du overvejer at finde et nyt sted at bo.

Hvad siger du for eksempel til:

  • To måneders betalt husleje

  • Gavekort på 10.000 kroner til indkøb af møbler/gardiner eller håndværkerhjælp

  • En gratis cykel

  • Kun en måneds, hvis overhovedet nogen, forudbetalt leje

Det lyder som indholdet i en svindelkampagne på Facebook, men det er faktisk virkelighed, og der er en god forklaring.

For de sidste par års massive byggeboom i Aarhus og omegn har nu ført til, at et hav af lejeboliger står ubrugte hen - og derfor er udlejerne nu desperate efter at finde lejere til deres tomme boliger.

Det skriver Århus Stiftstidende.

Både almindelige boliger og seniorboliger

Nye tal fra Danmarks Statistik fortæller, at der 1. januar 2023 stod 9.670 boliger tomme i Aarhus Kommune. Af dem var 7.270 lejligheder i etagebyggeri.

Det er markant flere end frem til 2017, hvor der typisk var mellem 5000 og 5500 tomme boliger i den østjyske kommune. Definitionen på en tom bolig er, at der ikke er et CPR-nummer tilknyttet adressen, fordi boligen ikke kan sælges eller lejes ud, eller for eksempel er ved at blive renoveret.

Frem til 2017 var der typisk et sted mellem 5.000 og 5.500 tomme boliger i kommunen. Tomme betyder boliger, hvor der ikke er tilmeldt et cpr-nummer, fordi boligen ikke kan sælges eller lejes ud, er ved at blive renoveret, netop er fraflyttet – eller fordi beboeren har glemt at melde flytning.

Blandt andet står en række seniorboliger tomme i et nybyggeri i Lystrup, og her får man:

  • 2 måneders gratis husleje

  • 10.000 kroners gavekort

  • Lov til at holde husdyr

  • Gratis parkering

Udbud over efterspørgsel

Årsagen til, at boligsøgende lige nu kan gøre sig en vild handel, er, at der simpelthen er et større udbud, end der er efterspørgsel. Det betyder, at udlejerne er nødt til at underbyde hinanden for at gøre lige netop deres tomme boliger til det mest attraktive valg.

For eksempel er den forudbetalte leje, som normalt ligger på tre måneders leje, de fleste steder sat enten en eller to måneder ned, og nogle steder er kravet faktisk helt droppet.

Der er imidlertid ikke noget, der tyder på, at tilbuddene forsvinder lige foreløbig. Ifølge Århus Stiftstidende bliver der nemlig også i år bygget flere boliger, end der forventes at være tilflyttere til kommunen.

Faktisk kan man godt regne med, at det vil være lejers marked i Smilets By en god håndfuld år endnu. Forventningen er, at byen vil vokse med omkring 4500 indbyggere om året, men i skrivende stund står 7,3 procent af for eksempel boliger i etageejendomme tomme hen - og med knap 100.000 etageboliger svarer det altså til, at der er omkring 7300 ledige boliger alene i etagebyggerier.