Alder er bare et tal

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Vi har i mange år haft bestemte ideer om, hvad det ville sige at være gammel. Først og fremmest skiller den såkaldte ’ældrebyrde’ ved 50 år, mens pensionsalderen er variabel i forhold til, hvornår du er født.

Stadig er det som om, man på et eller andet tidspunkt uden rigtigt at ane det, bliver kategoriseret som gammel. Dette er ikke hensigtsmæssigt. Som sagt, alder er bare et tal, og du kan sagtens være og agere ung og frisk i 80’erne, hvis du har mentaliteten til det og har passet på sin krop. Det kræver selvfølgelig en indsats – vi guider dig!

Lad vær med at være ’mandeagtig’

Det lyder måske lidt kryptisk, når halvdelen af jordens befolkning er mænd, men ikke desto mindre er der noget om snakken. Mænd dør tidligere end kvinder. Dette er paradoksalt, når man tænker på, at kvinder har en svagere fysik og oplever meget mere sygdom i løbet af deres liv.

Den primære årsag er fordi mænd simpelthen er dårlige til at passe på sig selv. Det er som om, at vi aldrig bliver syge, men når vi så bliver det, er vi så lang tid om at reagere, at der ikke er noget at gøre. Vi skal simpelthen blive bedre til at gå til længe.

Det gælder om man det er en følelse af at have det dårligt, eller man eksempelvis skal have en akut tandlægetid. Det er princippet og vanen i det.

Hold dig i gang

Det lyder som lidt af selvfølge, men der er ikke desto mindre en del ældre, der på et mentalt plan, tror de er gamle, og derfor mere eller mindre stopper med at holde sig i gang.

Det gælder både fysisk, men også på et mere socialt plan. Kombinationen af disse to ting er så altafgørende for, hvordan man ældes. Hvis man forstår, at alder et eller andet sted kun er et tal, og holder sin krop frisk med en masse træning, og sit sind ungt med en masse sociale oplevelser, så er man kommet rigtig langt i at få en lang og god alderdom.

Det ydre tæller

Det er måske ikke en særlig politisk ting at sige, men det er ikke desto mindre sandheden. Det er ikke i forhold til, hvordan man ser ud fra fødsel, men skal mere forstås sådan, at man skal blive ved med at gøre noget ud af sig selv.

Du skal, selvom du er ved at komme op i årene, stadig have respekt for dit udseende. Når du har respekt for dit udseende, er der en større sandsynlighed for, at du også har respekt for andre dele af dig selv, og du gør mere ud af at passe på din krop.

Dertil ikke sagt, at du behøver at bruge en masse makeup og gå i fitness mange gange om ugen. Mindre kan også gøre det. Det kan for eksempel være noget så naturligt som at være soigneret og benytte sig af en dermaroller.

Du er hvad du spiser

Her til sidst kommer der lige et par hurtige ord om maden, for det er simpelthen så vigtigt, at du spiser sundt. Det er lidt en kliche, men et langt stykke af vejen er det rigtigt, at du er, hvad du spiser.

Du skal selvfølgelig nyde din alderdom og give dig lov til at spise usunde ting, men bare sørg for at spis varieret og ikke alt for mange fede sager.