Alle ved, at motion er vigtigt for at holde os sunde, som vi ældes.
Men nogle vigtige former for motion bliver ofte glemt, og det er dem, der er med til at forlænge vores levetid og styrke vores sundhed.
Jens Asbjørn Bøgen har arbejdet flere år som personlig træner og fitnessinstruktør, og han har set alt for mange ældre begå de samme fejl i træningscenteret - med gener og manglende resultater til følge.
"Der er ikke noget at sige til, at man gerne vil passe bedre på, når man bliver ældre. Man skal selvfølgelig også tage hensyn til, at man ikke kan det samme, som da man var i 20'erne, men der er stadig nogle grundlæggende principper, man bør gøre til en fast del af sin træning", fortæller træneren.
Ifølge mange studier kan gode træningsprogrammer, og især vægttræning, reducere følgende symptomer på alderdom:
Tab af muskelmasse
Tab af knogledensitet
Forværring af balanceevne
Øget risiko for fald
Forværring af mobilitet
Så hvad er det, du skal undgå? Jens Asbjørn har fem punkter.
1. Du undgår styrketræning
Hvis du føler dig intimideret af frivægtsektionen, er du ikke alene.
Men vægttræning er en meget vigtig del af programmet, hvis du vil undgå symptomerne på alderdom.
"Vores muskelmasse svinder ind med alderen, så det er virkelig vigtigt at holde den ved lige. Hvis man ikke føler sig tryg ved at bruge frie vægte, er maskinerne et godt alternativ. De får ikke fat i lige så mange af de små og stabiliserende muskler, men til gengæld er de næsten idiotsikre, fordi bevægelsen allerede er bestemt for dig," forklarer Jens Asbjørn.
2. Du strækker ikke ud
Smidighed er vigtigt for at reducere skader og vedligeholde leddene. Yoga er en god måde at strække ud på og samtidig med til at styrke musklerne.
"Udstrækning er lidt af et debatemne i fitnesskredse, fordi der er uenighed om, hvorvidt det er en god idé, alt efter dine træningsmål. Men da målet, som vi bliver ældre, er, at vi gerne vil være så mobile, smidige og velfungerende som muligt, er det en rigtig god idé at sætte noget tid af til at få strukket kroppen igennem."
3. Du fokuserer for meget på isolerede muskelgrupper
Hvis du er blevet overbevist om at løfte vægte, laver du måske den fejl, at du ikke varierer nok i øvelserne.
Det er ikke nok at træne overarme. Lav også øvelser som dødløft og squats, som træner mange muskelgrupper på én gang.
"Det er en fejl, som mange unge mennesker også laver. Som udgangspunkt skal du gå efter at lave øvelser, hvor du bevæger mindst to led, for eksempel både skulder og albuer eller både knæ og hofter," forklarer Jens Asbjørn.
4. Du går kun på jævne overflader
Gang er godt, men hvis du kun går på fortove, går du glip af en masse fordele. Prøv at gå på sand, sten og andre ujævne terræner. Det styrker din balance, dine ankler og dine led.
"Hvis du er utryg ved at gå ude i naturen, fordi balancen måske ikke er, hvad den har været, kan det være en god idé at starte på et løbebånd og så sætte stigning på. Det giver lidt af det samme som at gå op ad en bakke, og det gør en stor forskel i forhold til både at få pulsen op og træne underkroppen."
5. Du glemmer træningen helt
Den værste ting, du kan gøre, er selvfølgelig at skippe træningen helt.
Hvis du af en eller anden grund ikke kan følge disse anbefalinger, skal du stadig fortsætte med at dyrke motion i det omfang du er i stand til.
"Jeg har trænet seniorer, der aldrig har været i et træningscenter før, og det var selvfølgelig en stor omvæltning for dem. Men hvis du på nogen måde kan få dig selv afsted, vil din krop takke dig. Led efter træningscentre i nærheden af din bopæl, så det bliver nemmere for dig at komme derhen, og undersøg også, om det specifikke center måske har et særligt hold for seniorer," slutter Jens Asbjørn Bøgen.