Korrektion: Tidligere fremgik det af artiklen, at man kan få skattefradrag på indbetalingen til aldersopsparing. Dette er ikke korrekt, og er blevet slettet. Aldersopsparing er en pensionsordning, hvor du ikke betaler afgift til staten, når du får pengene udbetalt. Vi beklager fejlen.
Når kalenderen vendes, vi siger farvel til det gamle år og velkommen til det nye, er det altid en speciel situation.
En ting er, at der de første dage af det nye år nok stadig er en del, der glemmer, at de sidste tal skal være anderledes, når man skriver en dato, men nytåret markerer også altid en masse ændringer inden for lovgivningen.
2024 er ingen undtagelse, og hvis man er senior/pensionist er der faktisk flere ting, du bør være opmærksom på.
Det skriver Faglige Seniorer.
1. Nye grænser for indbetaling
Du har mulighed for at trække indbetalinger til dine pensionsordninger fra i skat, og i 2024 får du mulighed for at indbetale mere, end du har haft mulighed for førhen.
Hvis du har mere end syv år, til du går på pension, kan du således indbetale op til 9100 kroner på din aldersopsparing.
Hvis du har mindre end syv år tilbage på arbejdsmarkedet, er grænsen 58.900 kroner per år.
Og gælder det ratepensionen, har du faktisk mulighed for at få fradrag helt op til 63.100 kroner om året for indbetalinger.
2. Højere pension
For det første kan pensionister se frem til at få mere udbetalt med folkepensionen.
Fra 2023 til 2024 er både satserne og formuegrænsen blevet reguleret, og mest markant er nok, at folkepensionen er steget med 3,5 procent.
Det er den største stigning i satserne i 14 år.
3. Skattefri seniorpræmie
Hvis du når din pensionsalder, men ikke føler dig helt klar til at forlade arbejdsmarkedet, kan du få en skattefri seniorpræmie ved at fortsætte med at arbejde.
I 2024 lyder præmien på 46.868 kroner det første år, efter du er nået alderen for folkepension. Året efter er præmien 27.898 kroner.
4. Stop for modregning
Da 2023 blev til 2024 markerede det også et stop for modregningen af løn i folkepensionen.
Det betyder, at hvis du arbejder, selvom du er nået folkepensionsalderen, bliver den løn, du tjener på dit arbejde ikke modregnet i den ydelse, du får fra folkepensionen.
Det gælder forresten uanset, om du fortsætter med at arbejde, selvom du er nået pensionsalderen, eller om du vender tilbage til at arbejde efter en tid på pension.
Faktisk er det sådan, at loven gælder med tilbagevirkende kraft fra d. 1. januar 2023. Det betyder, at hvis din pension blev modregnet af din løn sidste år, kan du se frem til en økonomisk gevinst, når din endelige opgørelse over pensionen i 2023 kommer til juni.
5. Pensionistlånet flytter
Pensionistlån er et tilbud til pensionister, som skal gøre det nemmere at betale grundskylden på ejendom.
Du kan søge om pensionistlån uanset, om det er din ægtefælle eller dig selv, der har nået folkepensionsalderen eller modtager en eller anden form for pension eller efterløn.
Førhen skulle du henvende dig til kommunen for at søge om lånet, men fra nytår overgik ordningen til Skatteforvaltningen.