Chris Hemsworth holder pause, efter han opdagede øget risiko for Alzheimers

Kendte

28/11/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

I forbindelse med optagelserne til den nye serie Limitless opdagede Chris Hemsworth, at han havde to kopier af et gen, der sætter ham i en helt særlig risikogruppe for at udvikle Alzheimers.

Kæmpechok for ham

I serien Limitless tester Hemsworth kroppens grænser. Genet, det såkaldte APOE4-gen, har 2-3% af befolkningen. Et kopi øger risikoen 2-3 gange, mens to kopier øger risikoen 10-15 gange. Og det var det, at han havde det, der bekræftede hans værste mareridt.

Meldingen udløste noget i ham. "Det er ikke et præ-deterministisk gen, men det er en stærk indikation. For ti år siden tror jeg, at det var mere tænkt som afgørende," fortalte han.

Seriens skaber Darren Aronofsky tilbød ham at slette alle optagelser med undersøgelsen og ham, men Hemsworth mente, at det var vigtigt at sætte fokus på den alvorlige sygdom, som blandt andre hans egen bedstefar kæmper med.

Kopier af genet "garanterer" ikke udviklingen af sygdommen

Forskere har undersøgt genets betydning og ønsker at nuancere betydningen af at have dette gen. De mener, at miljøfaktorer spiller en central rolle i udviklingen af sygdommen.

Så hvordan forebygger man Alzheimers?

  1. Lev et generelt sundt liv

Det først punkt handler om at leve et generelt sundere liv. Mange bække små som man siger. Derfor er det vigtigt at se på ens tilværelse generelt og finde ud af, hvor man kan justere. Stillesiddende arbejde øger risikoen for sygdommen. Det samme gør for højt alkoholindtag, fedme og forhøjet blodtryk.

  1. Sund kost

Spiser du mad med mange mættede fedtsyrer, øger du risikoen for Alzheimers. Derfor er det vigtigt at reducere denne kost. Faktisk fortæller forskningen, at mad, der er godt for hjertet, også er godt for hjernen.

  1. Undgå stress

Et andet enormt vigtigt punkt er at give din hjerne hvile. Genet er tæt forbundet med, hvordan hjernen bruger energi, og derfor giver stress en øget risiko for Alzheimers.