Undersøgelse viser: Hunde og katte forbedrer ejernes sundhed

Kæledyr

03/06/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Magnus Møller

Har du et kæledyr, er du nok klar over den betydning, som kæledyret har på din fysiske og mentale tilstand. Nu peger en undersøgelse på de mulige positive virkninger, der kommer af forholdet mellem kæledyr og ejer.

Ifølge undersøgelsen finder hele 95 procent af de adspurgte løbende støtte hos deres kæledyr. Det sker især i svære situationer, hvor ejeren gennemgår perioder med sorg eller stress.

Den repræsentative undersøgelse blev ifølge en pressemeddelelse gennemført blandt 1015 hunde- og katteejere i Tyskland.

Overraskende nok viste forholdet til kæledyret sig at være lige så vigtigt for den mentale sundhed som den fælles tid med familie og venner.

Omkring 90 procent af kæledyrsejerne angav, at de havde fundet ny lyst til livet i vanskelige livssituationer såsom ensomhed eller depression takket være deres kæledyr.

Desuden følte 85 procent af de adspurgte en positiv virkning på deres sindstilstand efter at have tilbragt tid med deres hund eller kat.

Hele 9 ud af 10 adspurgte følte sig endda lykkeligere end før!

Men effekterne af at have et kæledyr, begrænsede sig ifølge undersøgelsen sig ikke kun til den mentale tilstand.

Også på den fysiske sundhed ser ud til at være godt med et kæledyr.

For 75 procent af personer over 55 år er forholdet til kæledyret en af de vigtigste faktorer for deres fysiske sundhed. Det er endda vigtigere end motion, sund kost og fælles tid med familie og venner.

71 procent af alle adspurgte føler sig fysisk mere fit siden de begyndte at leve sammen med et kæledyr, og 72 procent er sikre på, at de ikke ville være så aktive uden deres følgesvend.

Virksomhedens undersøgelse bekræfter det, som mange kæledyrsejere allerede har påpeget i lang tid: Båndet til deres behårede kammerat har en enorm indflydelse på deres sundhed og trivsel.

Især under corona-pandemien valgte mange mennesker at anskaffe sig et kæledyr. I perioder med sorg, stress eller depression hjælper kæledyret med at tænke på andre ting og få ny livsenergi.

Undersøgelsens validitet kan selvfølgelig godt betvivles, da den er foretaget af en producent af dyrefoder. Men de entydige resultater, som undersøgelsen har givet, indikerer i hvert fald, at der ikke er nogen skade i at tilegne sig et kæledyr.