Studie med overraskende konklusion: Kram din hund inden du forlader den

Kæledyr

16/04/2023

Husk at sige farvel til din hund inden, du forlader den. Foto: Shutterstock
Husk at sige farvel til din hund inden, du forlader den. Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Et studie fra to italienske universiteter har undersøgt hundes opførsel, når ejeren forlader dem i hverdagen. Konklusionen er, at de firbenede venner langt bedre kan klare sig alene, hvis man siger et kærligt farvel.

Alle har prøvet at have travlt om morgen. Det bliver aldrig nogensinde sjovt, at have småt med tid, inden man skal forlade sit hjem.

Hundeejere har tilmed den ekstra lille forpligtigelse, at hunden gerne skal luftes, inden man forlader hjemmet. Til sidste er der den svære afsked, når de store, blanke hundeøjne nærmest råber ”forlader du mig nu?” inden, man går ud ad døren.

Det skriver Bigthink.com

Nu tyder et nyt studie lavet af universiteterne i Pisa og Perugia på, at menneskets bedste ven har betydeligt nemmere ved at gå hjemme i løbet af dagen, hvis der bliver sat et minut eller to af til et ordentligt farvel.

Studiet bestod af 10 hunde i alderen et til 11 år, der alle blev udsat for to tests.

I den første af disse tests, den såkaldte NGT-test (No Gentle Touch) gik ejeren med hunden i snor ind i et lille udendørsareal begrænset af et hegn, hvor ejeren i et minut talte med en af forskerne, ignorerede hunden, og derefter forlod området.

Den anden test, WGT (With Gentle Touch) foregik på same måde med den undtagelse, at ejeren i løbet af det ene minuts samtale med forskeren samtidig klappede hunden og var opmærksom på den, før adskillelsen.

Man målte under begge tests hundenes hjerterytmer, og resultatet af undersøgelsen var, at hjerterytmen var uændret efter første test, men efter anden, hvor ejeren havde taget sig tid til hunden, faldt hundens stress-niveau. Hunden var generelt mere rolig og tilpas efter afskeden.

Så det kan altså tilsyneladende gøre en stor forskel for din hund, om du har travlt om morgenen, og om du har tid til at sige ordentligt farvel.