Sådan yder du førstehjælp til hunde

Kæledyr

13/01/2025

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det kan være afgørende for, at Fido overlever.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Når uheldet er ude, er der intet værre end blot at kunne se magtesløst til, mens hunden lider, og mange hundeejere vil på et tidspunkt befinde sig i en situation, hvor deres handlinger kan få en afgørende betydning for deres hunds overlevelse.

En ny undersøgelse foretaget for forsikringsselskabet Agria viser dog, at kun ni procent af danske hundeejere har deltaget i kurser om førstehjælp til hunde.

Heldigvis kan meget af det, vi ved om førstehjælp til mennesker, også bruges på dyr, f.eks. hjertemassage ved hjertestop og Heimlich-metoden, når noget er røget i den gale hals. 

Chefdyrlæge Mogens Brix Koldkjær fra Agria Dyreforsikring fortæller her, hvad du kan gøre, hvis du og din hund pludselig står i en krisesituation.

Kend din hunds normaltilstand

"Du kan forhindre, at en kritisk tilstand bliver forværret, hvis du ved, hvordan du iværksætter førstehjælp, og hvis din hund har været udsat for et livstruende traume, vil du i mange tilfælde kunne redde hundens liv. Men for at forstå, hvordan din hund agerer, når den er syg, er det nødvendigt, at du kender til din hund normaltilstand, når den er rask," understreger Mogens Brix Koldkjær, der opfordrer til, at du bl.a. kender din hunds normaltemperatur

"Du kan med fordel tjekke din hunds temperatur, puls og åndedræt løbende, når den er rask. Det vil gøre det nemmere at konstatere, hvornår hundens værdier er over normalen," forklarer han.

En voksen hunds normaltemperatur skal ligge på mellem 37,5 og 39,0 grader, men den kan være højere hos en ung hund. Hundens temperatur tages i endetarmen, og det skal helst gøres om morgenen, eller når hunden har været i ro i mindst 20 minutter.

Hundes puls varierer meget alt efter hundens størrelse: Hos små hunde ligger pulsen på mellem 90-120 slag pr. minut. Større hunde har lavere frekvens; mellem 65-90 slag pr. minut. Ligeledes skal hunden trække vejret 10-30 gange i minuttet, igen afhængigt af størrelse, dvs. jo større hund, jo langsommere vejrtrækning. 

Skab sikkerhed

"Den første hjælp er – lige som hos mennesker - i mange tilfælde helt afgørende. Det er derfor vigtigt, at du ved, hvordan du skal reagere for at hjælpe din hund, indtil I kan nå frem til en dyrlæge," siger Mogens Brix Koldkjær. 

Han forklarer, at ligesom førstehjælp til mennesker kan førstehjælpen til hunde inddeles i tre dele: 1. Skab sikkerhed. 2. Giv førstehjælp. 3. Kontakt nærmeste dyrlæge.

"Allerførst gælder det om, at du sikrer dig, at situationen ikke er til fare for dig selv, eller at den risikerer at udvikle sig yderligere. Berolig hunden, hvis den er ved bevidsthed, og giv den snor på den, så den ikke kan løbe væk. Det kan evt. være nødvendigt at binde noget forsigtigt rundt om din hunds snude, så du ikke bliver bidt. En skadet hund i shock og/eller smerter kan bide, selv om den aldrig har gjort det før," siger Mogens Brix Koldkjær.

*Undersøgelsen er gennemført af Xtreme på vegne af Agria i november 2023. 442 danske hundeejere bidrog med svar. 

Førstehjælpens A-B-C

"Hvis din hund er bevidstløs, ikke trækker vejret, ikke har hjerteslag, eller hvis den har været ude for et uheld, og den bløder meget eller evt. har et brud på et ben, skal du iværksætte førstehjælp med det samme," understreger chefdyrlægen.

Han forklarer, at det er vigtigt, at du tilrettelægger din indsats efter dyrets størrelse, da mindre hunde og hvalpe er mere skrøbelige end større hunde.

Mogens Brix Koldkjær anbefaler, at du bruger ”ABC-metoden”, som står for "Airway, Breathing & Circulation":

A. Tjek for fri passage 

Det første, du bør gøre, er at vurdere hundens luftveje. De kan enten være frie, fuldt blokerede eller delvist blokerede.

Læg hunden, så den kan trække vejret frit, og undersøg om der sidder fremmedlegemer fast i hundens luftveje. 

B. Mund til snude-metoden

Tjek, om hunden trækker vejret - se, føl og lyt: Se efter, om brystkassen bevæger sig. Læg din hånd foran hundens mund og næse, og mærk om den puster luft ud.

Hvis den ikke trækker vejret, skal du starte kunstigt åndedræt ved hjælp af mund-til-snude-metoden – ikke mund-til-mund! Luften skal blæses ind i hundens lunger via hundens næse: 

  • Træk din hunds tunge ud af munden og placer den i en af mundvigene – vær opmærksom på, at også en bevidstløs hund kan bide.

  • Luk hundens mund, og stræk forsigtigt hundens hals, så hoved og nakke er i en lige linje.

  • Placer din mund over hundens næse.

  • Blæs ind i din hunds næse, indtil du ser din hunds bryst rejse sig. Hvis hunden er lille, skal du passe på med at blæse for kraftigt.

  • Fjern din mund og afvent, at hunden selv puster luften ud igen.

  • Gentag ca. hvert 3. – 5. sekund.

C. Hjerte-lungeredning 

Har hunden en puls? Det er nemmest at mærke hundens hjerteslag lige bag albueleddet på hundens venstre side, når du bøjer dens venstre forben op. Du kan også mærke efter puls i hundens lyske.

Hvis ikke du kan mærke en puls, skal du iværksætte hjerte-lungeredning:

  • Placer hunden på dens højre side, dvs. med hundens venstre side opad, på en fast overflade. Knæl ved hundens ryg og placer dine hænder fladt på den nederste/bagerste halvdel af hundens brystkasse.

  • Med flade hænder og strakte arme skal du trykke brystet ca. halvvejs ned med en rytme på ca. 100-120 slag/min. Pas på hundens ribben - tilpas kraften efter hundens størrelse, og brug mindre kraft på mindre hunde. På små hunde kan du alternativt lægge en hånd på venstre side og en på højre side af hundens brystkasse og trykke dine hænder sammen om brystet.

  • Gennemfør en kombination af hjertemassage og kunstigt åndedræt: 30 tryk, 2 vejrtrækninger, 30 tryk osv.

  • Hold en kort pause ca. en gang i minuttet for at tjekke, om hunden selv er begyndt at trække vejret, og mærk efter hjerteslag på hundens venstre side af brystkassen.

  • Bring hunden til dyrlægen så hurtigt som muligt, når vejrtrækning og puls er normaliseret.

Når hunden får noget galt i halsen 

Først skal du selvfølgelig prøve, om du kan få genstanden ud med håndkraft. Men pas på, at du ikke får skubbet genstanden længere ned eller bliver bidt. Selv den sødeste hund kan finde på at bide, hvis den er i panik.

Lykkes det ikke, skal du bruge Heimlich-metoden, som også bruges på mennesker:

  • Stå oprejst og løft din hund, så den hænger med hovedet nedad med ryggen ind mod dit bryst.

  • Tag fat om din hunds mave, knyt den ene hånd og læg den anden hånd henover. Påfør et stærkt tryk på den øverste del af hundens mave op mod brystet. Det kan skabe et luftpres fra hundens lunger, der kan skubbe fremmedlegemet ud. Tilpas kraften efter din hunds størrelse.

  • Hvis det er en større hund, og du ikke er i stand til at løfte den, griber du fat om hundens brystkasse bagfra under forbenene og trykker til. 

  • Tryk 4-5 gange. Hvis du ikke kan få fremmedlegemet ud, skal du straks tage til dyrlægen.

  • Tag også til dyrlægen, selv om det lykkedes at få fremmedlegemet ud for at sikre, at din hunds hals ikke er blevet beskadiget.

Når hunden går i shock

Der er en risiko for, at hunden går i shock ved en voldsom ulykke.

Symptomer på shock er blege slimhinder, svag og overfladisk puls samt uregelmæssig vejrtrækning. Hunden får desuden kolde ører og poter.

Nus hunden blidt for at berolige den, og tal stille og roligt til den. Hold hunden varm på stedet og under transporten til dyrlægen.

Indkod dyrlægens nummer i din mobiltelefon

Sørg for at have din dyrlæges og nærmeste dyrehospitals adresse og telefonnummer indkodet i din telefon, så du ikke skal spilde kostbare minutter med at lede efter det.

Ring til dyrehospitalet, så de ved, at der er en skadet hund på vej.