Klimakæmperens bedste ven: Dette kæledyr er bedst for miljøet

Kæledyr

23/03/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Rikki Jørgensen

Måske CO2-aftryk ikke er det første man tænker på, når der skal vælges kæledyr, men alle indsatser gør jo som bekendt en forskel, og Videnskab.dk har derfor undersøgt hvilke kæledyr der fylder mest i klimaftrykket.

Dyrenes beskyttelse lavede i 2017 en undersøgelse af kæledyr i danske hjem. Her viste det sig at 44 procent af danske husstande havde et eller flere kæledyr af varierende størrelse og dyrerace.

Videnskab.dk har nu offentliggjort en artikel, hvori man forsøger at regne ud hvilke kæledyr, der koster mest på CO2-kontoen.

Foder gør den store forskel

Det er måske ikke så overraskende at de store kæledyr generelt har et større CO2-aftryk end de små, specielt i foderet skal forskellen findes. Foder til en stor hund på omkring 20 kilo udleder cirka 21 kilo CO2 om året, hvor en gennemsnitlig huskat på frem kilo, udleder blot 1,3 kilo CO2 årligt via foder.

Det er dog ikke kun de store hunde, der udleder mere CO2 end deres evige rival kattene. Selv hunde på en størrelse helt ned til to kilo, udleder altså mere CO2 end en kat, der vejer dobbelt så meget i kraft af foderet.

Hvorfor mon? – Fristes man så til at spørge, og forklaringen skal findes i måden, foderet bliver produceret på.

Kattefoder indeholder ifølge Videnskab.dk mere protein end hundefoder, fordi det er baseret på soja som udleder mindre CO2 end eksempelvis majs eller hvede, der oftere benyttes i hundefoder.

Jo mindre et kæledyr, jo mere klimavenligt.

Ifølge artiklen kan et kæledyrs CO2-aftryk koges ned til en ting – ” Det er en god tommelfingerregel, at jo mindre dyret er, jo mere klimavenligt er det også,” siger Lektor ved AAU, Jannick Schmidt og fortsætter:

”Man kan også sige det på en anden måde. Jo kedeligere et kæledyr er, desto mere klimavenligt er det.”