Vidste du, at hunde kan lugte kræft langt før moderne teknologi opdager sygdommen? Det er ikke bare spekulation – videnskabelige studier bekræfter det – vores firbenede venner kan hjælpe med at redde liv og måske ændre måden, vi forebygger sygdomme på. Det skriver Tag24.
Hunde lugter kræft, før lægerne opdager det
Hunde er meget mere end menneskets bedste ven. Med deres skarpe næser kan de opdage sygdomme som kræft længe før avanceret medicinsk udstyr kan.
Det lyder næsten for godt til at være sandt, men adskillige studier viser imponerende resultater: Hundes evne til at identificere kræft er både præcis og pålidelig.
I stedet for at gå i passiv venten på en diagnose, kan vi måske i fremtiden få hjælp af disse pelset hjælpere.
Hvorfor kan hunde lugte kræft?
Hundes lugtesans er enormt stærk, og langt bedre end menneskets. En hund har omkring 300 millioner lugteceller, mens vi mennesker blot har fem millioner. Deres hjerner bruger også en meget større del af kapaciteten på at bearbejde lugte – faktisk hele ti procent, hvor vi mennesker kun bruger en procent på lugteindtryk.
Det betyder, at hunde kan skelne mellem duftstoffer, som vi slet ikke opfatter, herunder de kemiske forbindelser, som kræftceller udskiller.
Derudover er hunde meget opmærksomme og sensitive. De registrerer selv de mindste ændringer i vores opførsel, stemning og endda duft. Denne evne bruger de, når de bliver trænet til at opdage sygdomme. Ved at snuse til ånde, blod, urin eller afføring fra en person, kan en hund afgøre, om der er tegn på kræft. Det er blevet testet og bekræftet i flere studier.
Imponerende studier fra hele verden
I Japan testede forskere en Labrador i 74 forsøg. Hunden skulle finde kræft blandt fem prøver, og den ramte rigtigt i 95 procent af tilfældene, når det gjaldt åndeprøverne. Ved afføringsprøverne var præcisionen endnu højere, hele 98 procent.
En lignende amerikansk undersøgelse brugte Beagles til at finde lungekræft i blodprøver. Resultaterne var slående: Beaglerne identificerede kræft med en præcision på 96,7 procent.
Også i Tyskland har forskere arbejdet med hunde og kræftdiagnose. Her blev en hund givet urin- og åndeprøver fra både kræftpatienter og raske kontrolpersoner. Ud af 41 kræfttilfælde fandt hunden 40 korrekt – det svarer til en nøjagtighed på 97,6 procent.
Det er tal, som taler deres tydelige sprog: Hunde har en unik evne til at opdage kræft.
Hvordan reagerer hunden, når den opdager kræft?
Når en hund opdager kræft, giver den ofte tydelige signaler. Den kan stille sig foran personen og gø, lægge sin snude tæt mod personen eller snuse intenst på det sted, hvor kræften sidder.
Nogle hunde bliver endda ekstra vagtsomme over for deres ejer, hvis personen er syg. De kan finde på at beskytte dem mod andre mennesker og holde øje med dem, når de sover.
Hundes evne til at opdage sygdomme som kræft kan i fremtiden spille en stor rolle i sundhedsforebyggelse. De har allerede bevist deres værd i terapi og som servicehunde for mange mennesker. Måske vil vi snart se hunde indgå som en fast del af sygdomsforebyggelsen – en tankegang, der både er logisk og kærlig.