Må katte spise hundefoder? Her er svaret

Kæledyr

06/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Magnus Møller

Du skal bare være uopmærksom én gang, og så er det allerede sket. Din kat har hygget sig med hundeskålen. Men er hundefoder skadeligt eller måske endda farligt for katte?

Kender du det, når du fodrer din kat og den ubemærket sniger sig hen til hundeskålen?

Der er ikke noget af det tørre snask til katten tilbage og i skabet står der kun en dåse våd foder til din hund.

Her skal du være forsigtig, for hundefoder til katte er ikke godt på lang sigt!

Vidt forskellige dyr

Hundefoder adskiller sig væsentligt i sammensætning fra kattefoder og er derfor uegnet til huskatte. Det er udgangspunktet.

Hundefoder kan faktisk være farligt for katte. Ved enkelte måltider sker der sjældent noget alvorligt, men hvis din kat lider af nogle sygdomme, så skal du være særlig opmærksom på, at den ikke snacker i hundeskålen.

Ved vedvarende indtagelse af hundemaden kan der opstå alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser som mangelsygdomme, blindhed og mave-tarmproblemer.

Katte og hunde har forskellige behov for at kunne leve sundt og lykkeligt. Mens kattefoder primært indeholder proteinrig kost, kan hundefoder f.eks. være beriget med korn og grøntsager. Dette er en vigtig forskel for kattens og hundens sundhed.

Skal have mere protein

Katte og hunde har derfor forskellige behov for vitaminer, mineraler og næringsstoffer. Mens hundefoder ofte består af kød og forskellige kulhydrater som ris eller spelt, er netop denne kombination skadelig for katte. Derudover har katte brug for aminosyren taurin i deres foder for at undgå nedsat syn.

Hunde spiser generelt mindre protein, så også her er sammensætningen af hundefoderet ikke optimal for katte. Det er derfor tilrådeligt, at hvert dyr bliver ved sin egen skål på lang sigt.

Sørg derfor for f.eks. at fodre dine dyr på forskellige tidspunkter. Træn dem til at spise af deres egne skåle og vær opmærksom på, om de spiser 'hos dem selv'.

Det er dit ansvar som ejer, at dine kæledyr får den rette kost.