Giver du din hund vand fra hanen? Ekspert forklarer, hvorfor du bør stoppe med det hurtigst muligt

Kæledyr

08/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Det kan simpelthen gøre Fido syg!

Det er utrolig vigtigt at holde vores elskede kæledyr hydreret ved at sikre, at de har adgang til vand hele dagen.

Det skriver Mirror.

Mange kæledyrsejere tror måske, at det vil være tilstrækkeligt at bruge postevand, især hvis vi selv drikker det, men en ekspert i hjemmevandsbehandling er kommet med en alvorlig advarsel.

Hårdt vand er ikke godt

Gene Fitzgerald, hjemmevandbehandlingsekspert hos BOS, har forklaret, at hvis du bor i et område med en bestemt type vand, kan det skade dine lodne venner. Fru Fitzgerald sagde:

"Danmark er kendt for at have noget af det bedste postevand i verden. Men det betyder ikke, at det er fri for problemer, og hvis du bor i et område med bestemt postevand, er der en god chance for, at du måske forgifter dine kæledyr."

Det afhænger dog virkelig af postevandet, hvor du bor, for nogle typer er helt fine for kæledyr at drikke.

"De fleste steder er postevand helt fint for mennesker og dyr at drikke. Men hvis du bor i et område med hårdt vand, kan det gøre dine kæledyr syge," fortalte hun og fortsatte:

"Hårdt vand indeholder høje niveauer af calcium og/eller magnesium. For kæledyr kan dette være skadeligt."

Kan give urin- og blæreinfektioner

Hvis et kæledyr indtager ekstremt hårdt vand, som giver et højere mineralindhold end normalt, i lang tid, kan det føre til alvorlige helbredsproblemer.

"Hvis en hund for eksempel drikker for meget hårdt vand i for lang tid, kan den udvikle tilstande som urinvejs- og/eller blæreinfektioner, blærebetændelse, urinobstruktion, krystalluri og stendannelse," forklarede fru Fitzgerald. Hun tilføjede:

"Hårdt vand kan også forårsage hudirritation og tørhed, fordøjelsesproblemer og tandproblemer hos kæledyr, hvilket kan være farligt for dem og dyrt for dig."

Hvis du bor i et område med hårdt vand, har fru Fitzgerald givet nogle råd:

"Mens nogle blødgøringsmidler indeholder natrium, som kan være lige så skadeligt for kæledyr, er omvendt osmose og blødgøringsmidler til destillation gode løsninger. Ved at fjerne de skadelige stoffer fra hårdt vand, kan de hjælpe med at holde dit kæledyr sundt og også forbedre sundheden for dine planter og levetiden for dine apparater."

Filtreret postevand er bedst

Vandbehandlingsspecialister hos Kinetico er enige og siger:

"Generelt kan disse kæledyr drikke det samme vand som os, men det er værd at bemærke, at det høje mineralindhold i hårdt vand ikke er tilrådeligt for dem at indtage. Dette er endnu mere vigtigt, hvis dit lille kæledyr har en allerede eksisterende tilstand, såsom nyre- eller blæresygdomme."

Den bedste ting at give disse typer kæledyr er filtreret postevand.

Forskellige regioner i Danmark har forskellige niveauer af vandhårdhed og blødhed. Hvis du er bekymret, kan du kontakte dit vandselskab for at få en vurdering af din vandkvalitet eller tale med en dyrlæge.