Eksperter advarer: Disse 9 julespiser er giftige for din hund

Kæledyr

05/12/22 | 08:26

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Det er en god idé at sørge for at holde julesnacks langt væk fra din firbenede ven

Når hele familien nyder chokolade, risalamande og andre snacks  i juletiden, er det vigtigt at vide, hvilke fødevarer der kan deles med din pelsede ven, og hvilke der kan være farlige.

Det skriver Express

En nylig undersøgelse afslørede, at 29 procent af briterne indrømmede, at de ved et uheld havde fodret deres hunde med giftige godbidder.

Hvis de fordøjes, kan disse julesnacks have "livstruende konsekvenser for din hvalp". Lorna Winter, der er hundetræner deler de ting du ikke bør give dine kæledyr.'

Disse ni ting er farlige 

Rosiner

Mange julegodter indeholder rigelige mængder af tørret frugt. Her er det dog vigtigt at holde øje med de firbenede venner, for hvis de spiser rosiner kan det nemlig medfører nyresvigt. 

Xylitol

Xylitol er et sødemiddel, der bruges som et alternativ til sukker, og det kan findes i mange fødevarer såsom peanutbutter, tyggegummi og slik.

Produktet er meget populært, da det er en kaloriefattig version af sukker og fylder vores behov for noget sødt.

"Men hvis det indtages af din hvalp, kan det være dødeligt. Selv i små mængder kan Xylitol få hunde til at gå ind i hypoglykæmi, som er forbundet med leversvigt og blodkoagulationsforstyrrelser," forklarede Lorna.

Nødder

Nødder er en anden populær julespise, du ikke må fodre til din hund.

De kan forårsage tarmirritation for hvalpe, og for nogle "nødder som valnødder kan dette være dødeligt," advarede eksperten.

En anden dødbringende nød er Macadamia, som omfatter toksiner, der er livstruende. Toksinerne i macadamianødder kan påvirke hundens muskler og nervesystem, hvilket resulterer i svaghed, hævede lemmer og pusten. Ejere bør tjekke nøddeindholdet på alle snacks, de giver deres hunde.

Alkohol

Alkohol bør opbevares godt utilgængeligt for hunde, herunder foder, der også indeholder alkohol, såsom julebudding.

Lorna forklarede, at alkohol "kan forårsage alvorlig døsighed, som kan føre til, at din hvalp mister balancen". Det sænker også blodtrykket, hvilket i de værste tilfælde kan give anfald og koma.

Muskatnød

Muskatnød kan findes i mange julegodter. Men for hvalpe kan dette være giftigt og resultere i anfald, så det er vigtigt, at ejerne sikrer, at du har læst ingredienserne, og ikke giver din hvalp noget, hvis dette krydderi er blevet inkluderet.

Chokolade

Folk bør holde enhver form for chokolade væk fra hunde, da den indeholder theobromin,

"Det er en meget giftig forbindelse, som hvis den fordøjes af din hvalp kan være dødelig," sagde Lorna.

Hold den uden for rækkevidde for din hund, inklusive chokoladepynt på juletræer eller adventskalendere.

Rester af kødben

Kalkun er helt fint til hunde i små mængder, dog skal kalkunben opbevares i bouillonen eller skraldespanden.

Kalkunknogler er meget skøre, og hvis de indtages, kan dele af knoglerne splintre og være "ekstremt farlige for dine hvalpes fordøjelsessystem".

Ben fra andet kød såsom kylling og rødt kød bør også undgås.

Græskar

Græskar er en populær grøntsag på denne tid af året, og dåse græskar kan være sikkert, hvis det gives med måde.

"Med det sagt, er det vigtigt at læse ingredienslisten igennem, da nogle dåse græskar kan indeholde chokolade og Xylitol, begge giftige for hvalpe," advarede eksperten.

Ost

Ostefyldte lækkerier bør holdes i en lille mængde.

De sikreste muligheder for hunde er schweizisk ost, mozzarella og cheddar, men hold dig fra blåskimmelost, gedeost og fetaost.

"Dette skyldes, at disse oste har høje niveauer af mættet fedt og laktose, som en hvalpens krop ikke kan fordøje ordentligt. Det er bedst at holde disse oste godt uden for rækkevidde!" Lorna forklarede.