Dyrlæge raser over hundeopdræt: Bulldog får ekstremt ansigtsløft for at trække vejret

Kæledyr

09/04/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Dyrlæger med opråb til hundeavlere

En RSPCA-dyrlæge har delt sin afsky for folk, der bevidst opdrætter hunde med flade ansigter fordi det giver helbredsproblemer.

Det skriver The Mirror

Det er dyrlægesygeplejersken Katherine Maling, der nu er ude med et opråb til alle hunde ejere og opdrætere.

Hun har i gennem sit arbejde med RSPCA's Blackberry Farm Animal Center i Aylesbury, Buckinghamshire passet den lille bulldoghvalp Tuna. 

Det er oplevelserne med Tuna, der nu får hende til at råbe op. 

Kan ikke trække vejret

Tuna havde for mange hudfolder i sit ansigt, og har derfor ikke kunnet trække vejret ordentligt: 

"Hun snorker ekstremt højt, og hendes krop skulle anstrenge sig for luft, når hun sov, hun skulle støtte hovedet op på en pude for at hjælpe med at lette noget af trykket på hendes luftveje," fortæller Katherine. 

Det var dog ikke kun snorken, der var et problem. Hudrullen forårsagede også andre problemer som øm hud og flere infektioner. 

Det er faktisk blevet så slemt, at Tuna har været igennem den første af flere operationer, for at lade hende trække vejret ubesværet. 

"Tuna fik en operation - lidt som et ansigtsløft - for at fjerne noget af den overskydende hud omkring hendes ansigt og næseparti," forklarede Katherine om den nødvendige operation. 

Vi bør kæmpe imod

Selvom operationen er nødvendig for Tuna nu, håber Katherine ikke at den bliver ved med at være det i fremtiden.

Derfor kommer hun nu med et opråb: 

"Det er ulækkert, at hun overhovedet skal gennemgå disse operationer for at kunne trække vejret og leve sit daglige liv. Jeg kan ikke tro, at folk bevidst opdrætter hunde til at være sådan. Det er ikke i orden, og vi bør kæmpe imod, hvordan dette er blevet normalt for disse racer."

Det er dog ikke kun de vejrtrækningsproblemer som hundene oplever. Tuna fik udover ansigtsløftet også opereret sine øjenlåg, fordi de var for tunge. Og der er flere operationer i vente. 

"Når hun er kommet sig over dette, har hun endnu en operation, som skal hjælpe hende med at trække vejret mere normalt ved at udvide næseborene og fjerne overskydende væv fra hendes bløde gane, som blokerer luftvejene," fortæller Katherine.

Det er forkert

Det er ikke kun Katherine der råber op.

RSPCA-hundevelfærdsekspert Dr. Samantha Gaines har også en kommentar:

"Vores fokus på hundes udseende og et ønske om 'søde' squishy ansigter har ført til, at opdrættere har valgt hunde med stadig mere flade ansigter, hvilket har forårsaget en hel generation af visse racer, der har svært ved at trække vejret," siger hun og fortsætter:

"Vi forstår, hvorfor der er så meget kærlighed derude til disse racer. Men det er forkert, at vi bevidst avler efter og køber på grund af funktioner, der kompromitterer deres sundhed, adfærd og velfærd; og det er på tide, at vi stopper dette."