Når temperaturen falder til frysepunktet, er det ekstra vigtigt at være opmærksom på sit kæledyr, hvis de efterlades i en bil. Kulden kan nemlig gå hårdt ud over dyrene og få ubehagelige konsekvenser.
En opgørelse fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 viser, at 41 personer henvendte sig i 2021, fordi de var bekymrede for en hund, der var efterladt i en kold bil.
"De fleste ved, at man ikke skal lade en hund sidde i en varm bil, men det modsatte kan faktisk være lige så problematisk. Hunde fryser også, særligt hvis de ikke har tyk under uld, så det er vigtigt at være opmærksomme på temperaturen. Hvis man selv kunne komme til at fryse, så er der en god sandsynlighed for at ens hund også kunne komme til at fryse," forklarede Jens Jokumsen, Familiedyrschef ved Dyrenes Beskyttelse sidste vinter.
Samme temperatur ude og inde
Jens Jokumsen opfordrer derfor til, at man lader sin hund blive hjemme når man skal ud og handle eksempelvis. Hvis temperaturen ligger under frysepunktet, så vil bilen lynhurtigt blive kold, hvis motoren er slukket, og hunden har ikke mulighed for at bevæge sig og på den måde holde varmen.
"Selv om hunden kan virke trist over, at du forlader hjemmet, vil det til enhver tid være bedre for den at blive hjemme i et varmt hus, frem for at sidde i en iskold bil. I værste fald kan det ende med at tage livet af den," understreger Jens Jokumsen.
En tommelfingerregel er, at når udetemperaturen rammer omkring 0 grader, falder temperaturen inde i en bil hurtigt og kan på en halv time komme helt ned på 0 grader. Så temperaturen svarer til udendørs.
Forholdsregler for dyr i bilen
Er det absolut er nødvendigt kortvarigt at efterlade sin hund i bilen, er det vigtigt at følge nogle enkle forholdsregler.
Lad hunden sidde i bilen i kortest mulig tid.
Sørg for lune tæpper, et lunt underlag og et dækken eller andet varmt, så hunden har mulighed for at holde varmen.
Efterlad gerne bilen med varme på, hvis muligt.
Læg en seddel i forruden med dit mobilnummer, så du kan kontaktes, hvis en kritisk situation skulle opstå.
Nu mindre hunden er, jo dårligere tåler den ofte kulden. Vær derfor opmærksom på din hunds størrelse, pels og reaktioner når det bliver koldt udenfor. Omkring minus 6 grader kan de fleste hunde ikke tåle at være i alt for længe ad gangen.
Sådan hjælper du et dyr med hypotermi eller frostskader
Hvis hunden har fået kuldeskader i ører, poter, halespids, næse eller pung, er vigtigt ikke at forsøge at massere området varmt igen, det kan skade yderligere.
Hunden skal opvarmes på en passiv måde, hvilket betyder enten med tæpper eller kropsvarme fra et menneske.
Hunden kan også få tilbudt lidt lunt at drikke, evt. med lidt sukker i, da det giver energi.
Hvis du ikke selv kan komme til at hjælpe dyret, ring 114 til politiet eller 1812 til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral.
Dyreejere til et dyr med hypotermi eller frostskader bør kontakte en dyrlæge øjeblikkeligt.